Епидемија жутице и у Котору

Срна
Епидемија жутице и у Котору

ПОДГОРИЦА - Епидемија жутице – хепатитиса А проглашена је у Котору, након Херцег Новог, а случајеви заразе биљеже се и у Будви, Никшићу и Подгорици, потврдио је Институт за јавно здравље Црне Горе.

Из Института су потврдили да је први спорадичан случај пријављен 21. јула, а до 4. октобра регистровано је 27 заражених, и то 18 из Херцег Новог, четири из Котора, по двије из Будве и Никшића и једна из Подгорице.

У Института тврде да је прави број обољелих у епидемији вјероватно већи од пријављеног броја јер се неки људи опораве без медицинске његе и не тестирају се на хепатитис А.

Обично је потребно неколико седмица да би се утврдило да ли је инфицирана особа дио епидемије или спорадичан случај, наводе из Института.

Прва информација о епидемији у Херцег Новом појавила се у другој половини септембра, а Институт званично до сада није обавијестио јавност о томе да је током љета било забиљежених случајева жутице у приморским општинама.

Обољење хепатитис А представља запаљење јетре чији је узрок истоимени вирус. Према подацима Института, симптоми су замор, малаксалост, главобоља и повишена тјелесна температура, а поред тога јавља се и губитак апетита, мучнина, нагон на повраћање.

Из Института тврде да су инфекције хепатитисом А у Црној Гори стално присутне, али у умјереном интензитету, док се на сваких шест до 10 година региструју епидемије овог обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана