Елитни руски шпијуни глумили породичне људе у Словенији, чека их суђење

Танјуг
Елитни руски шпијуни глумили породичне људе у Словенији, чека их суђење

ЉУБЉАНА - Мариа Мајер и Лудвиг Гиш, преселили су се 2017. године са своје двоје мале дјеце у Љубљану.

Људима који су их упознали обично би се свидјели, придошлице из Латинске Америке биле су пријатељски настројене, али не и нападне, преноси "Гардијан".

Мајер је отворила онлајн умјетничку галерију, док је Гиш водио ИТ стартап. 

Пријатељима су рекли да их је страх од уличног криминала код куће у Аргентини подстакао на пресељење у Европу. 

У интервјуима са десетак људи који су познавали једног или обоје, двије ријечи су се стално појављивале: "обичан" и "пријатан". 

Сусједи су наводили да су људи који живе у броју 35 обична породица, казали су и да су се дјеца често могла чути како се играју у дворишту, вичући на шпанском.

Стога су били шокирани када су почетком децембра Мајер и Гиш били мете једне од најтајанственијих полицијских и обавјештајних операција у новијој историји Словеније.

Полицајци су упали у кућу, ухапсили пар и одвели њихово двоје дјеце у социјалну службу. 

Према извору упућеном у истрагу, у кући је пронађена енормна количина готовине.

Крајем јануара словеначки медији су објавили вијест о хапшењу, повезујући их са руском обавјештајном службом. 

Извори у Љубљани рекли су "Гардијану" ове седмце да су "Мариа и Лудвиг" заправо елитни руски шпијуни познати као "илегалци". 

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је у четвртак те тврдње, рекавши новинарима да су ухапшени пар заправо руски држављани, а не Аргентинци.

За разлику од "легалних" руских обавјештајаца, који су прерушени у дипломате, илегалци дјелују без икаквих видљивих веза са Москвом, пише лист. 

Они се годинама обучавају да глуме странце, а затим се шаљу у иностранство да прикупе обавештајне податке. 

Многи имају дјецу, која су одгајана без икакве идеје да су им родитељи заиста Руси.

"Осумњичени су припадници стране обавјештајне службе који су користили илегално стечене стране личне исправе како би под лажним идентитетом живјели и радили у Словенији и тајно прикупљали податке", рекао је портпарол полиције Драго Менегалија.

Неименовани извор који има сазнања о случају рекао је да је у неформалним разговорима након хапшења Москва брзо признала да се ради о обавјештајцима. 

Иако су у току припреме за суђење у Словенији, воде се закулисни преговори између Москве и западних земаља о њиховој размјени за особу или људе који су тренутно у затвору у Русији.

Један од извора је рекао да је пар у притвору мало говорио. 

"Прихватили су то стоички. Очито је да су професионалци. Они не говоре", рекао је неименовани извор, додајући да се преговори о размени одвијају на високом нивоу.

"Сада ћемо видјети колико су ти људи стварно важни Русији. Ово је сада велика игра, јасно је да је Словенија овдје само посредник", казао је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана