Екстремисти у Хрватској ишарали ћирличне плакате, власт и црква ћуте

Агенције
Екстремисти у Хрватској ишарали ћирличне плакате, власт и црква ћуте

Ћирилични џамбо плакати са слоганима три предсједничка кандидата, Колинде Грабар Китаровић, Зорана Милановића и Мирослава Шкоре, које је пласирало Српско народно вијеће, у оквиру кампање “Да се боље разумеијмо”, није постигла циљ, јер су их екстремисти ишарали, а власт, црква и остали ћуте, пише Јутарњи лист.

Лист наводи да, вољели их или не, али у Српском народном вијећу знају да заталасају хрватску јавност.

Притом се, пише дневник, не треба ни много да труде, већ је довољно само да у неколико хрватских градова поставе плакате на - ћирилици.

СНВ је у четвртак покренуо трећу, посљедњу фазу кампање с циљем скидања стигме с ћирилице и српског језика. На џмбо плакатима су написана имена Колинде Грабар-Китаровић уз њезин слоган “Предсједница. Јер Хрватска зна”, Зорана Милановића “Нормално, предсједник с карактером” те “Сад ил никад” Мирослава Шкоре.

На реакције, пише лист, није требало дуго чекати, јер су анонимни усташофили плакате ишарали шовинистичким пријетњама, Шкоро је запријетио да ће се, кад побједи, обрачунати са СНВ-ом, а Китаровићева је поручила у суштини исто, али, како се наводи, у мало умивенијој форми.

Споменуте реакције су подсјетиле на већ помало заборављену иницијативу из 2013. када је Штаб за обрану хрватског Вуковара успио да прикупи више од 650.000 потписа грађана за расписивање референдума за другачије регулисање права националних мањина на двојезичност, укратко за, мање-више, забрану ћирилице у Хрватској, подсјећа дневник.

Међутим, додаје се, антићирилични референдум изазвао је нешто позитивно, а то је био консензус око опасности коју референдум против ћирилице представља за Хрватску, што је, на крају, потврдио чак и Томислав Карамарко, тадашњи предсједник ХДЗ-а.

Пет година послије на СНВ-овим плакатима исписаним старим хрватским писмом, које су Хрвати користили од 11. до 18. вијека, а понегдје и послије, и то од Славоније и Истре до Дубровника, којим су написана и нека од најважнијих тадашњих дјела католичке баштине, непознати починиоци пребојили су ћирилична слова и написали “Милораде, нека, нека, усташки те логор чека”, “Повампирене усташе” и “Уби Србина”.

Испада, пише Јутарњи, да ћирилица представља највећи проблем у Хрватској, иако су се, како наводе, прошле седмице могли да увјере да је то - латиница.

Јер, према објављеним резултатима ПИСА тестова, Хрватска је у читалачкој писмености постигла исподпросјечне резултате и са 470 бодова заузела 29. мјесто у укупном поретку од 77 земаља.

Укратко, наводи лист, проблем данашње Хрватске није ћирилица, него непознавање латинице, властитог писма.

Најзад, ћирилица није у наставним плановима већ 30 година, тако да већина идиота који шарају по плакатима не знају што ондје пише, наводи лист, и додаје, да би теоретски на њима могло писати и “Живио поглавник”, а они би све ишарали и пријетили да ће ауторе стрпати у Јасеновац.

Лист истиче да исто тако се може закључити да, нажалост, кампања са ћириличним натписима није постигла циљ.

Јер, циљ је, тврде организатори, “промовисати ћирилицу као равноправно писмо и Србе као равноправне грађане Републике Хрватске”, како је рекао предсједник СНВ-а Борис Милошевић.

- Али, услиједио је фијаско. Умјесто исказа толеранције, дошло је до експлозије мржње. Док анонимуси исписују пријетње, већинска Хрватска ћути. Ћуте предсједница и премијер, као и владајућа коалиција, иако је унутра и Пуповчев СДСС, а најгоре од свега, не оглашавају се ни друштвене институције, Универзитет, црква или, нпр. ХАЗУ гдје су прије неколико година организовали научни скуп о ћирилици као дјелу хрватске баштине - наводи лист.

Политичари, бискупи или академици не могу измирити народе, али могу да утичу на смиривање тензија.

Због тога, додају, њихово рецентно ћутање значи подршку екстремистима.

Испало је, кажу, да је за највећи дио овдашње јавности постављање плаката иритантна провокација, а они који шарају су гласноговорници те већинске Хрватске.

- Они не би објесили Пуповца, али немају ништа против ако то урадио неко други. Још ће пуно воде протећи Савом док се нешто не промијени - закључује Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана