DW: Тајна епидемиолошки зелене Истре

Танјуг
DW: Тајна епидемиолошки зелене Истре

ПУЛА- Иако је у Истри ове суботе забиљежено 32 оболелих, регион се због организованог система још увијек сматра епидемиолошки стабилном.

Док Ковид бројке у Европи рапидно расту, а у Хрватској је само протеклог петка, први пут од почетка пандемије, забиљежено више од 1.100 новообољелих, Истра је неким чудом остала једина епидемиолошки стабилна зона на читавом континенту, наводи Дојче веле.

Зазелењена Истра на црвеној карти Европе осванула је на веб страницама белгијског Министарства спољних послова које јавља својим држављанима да у овај регион могу слободно да путују и враћају се без Ковид теста.

И њемачки РТЛ је успјех Истре у борби против корона вируса приписао чињеници да је овај регион од почетка пандемије затражио посебан положај и предузимао драстичније потезе него што је то чинио остатак Хрватске.

То не значи да вируса у Истри нема или да не расте број заражених.

Штавише, овог петка је евидентиран 21 случај обољелих, а само дан касније 32 (уз два излијечена те 13 новооболелих), што је још увијек много мање него у другим жупанијама.

У самоизолацији је, иако негативан, завршио и пулски градоначелник Борис Милетић, који је локалном листу изјавио како се осјећа добро, али и да не доводи у питање нужност да буде у самоизолацији.

Дино Козлевац, шеф Штаба цивилне заштите Истарске жупаније, за Дојче веле каже да је у Истри повољна ситуација захваљујући прије свега добро организованом систему цивилне и здравствене заштите и других служби.

Притом кључну улогу имају епидемиолози Жупанијског завода за јавно здравство који, каже он, врло брзо након лоцирања вируса покушавају да реконструишу све контакте, ступе у везу са свима који су имали могући контакт са зараженим да би чим прије одредили мјере и спријечили циркулацију вируса међу популацијом.

Епидемиолозима пуно помаже лабораторија смјештена у самом Заводу, у којој се дијагностика обавља у року од само неколико сати.

"Већина грађана прихватила је мјере и спроводи их од самог почетка: носе маске у трговинама, јавном превозу и установама. Због тога није било велике појаве болести, а ако би се нешто и догодило, вирус се лоцирао и није преносио међу популацијом, могао се држати под контролом", каже Козлевац.

То, додаје, траје до данас па дјеца у учионицама у Истри не треба да носе маске, а предложили смо и да их и гости у угоститељским објектима не морају носити, изузев особља.

Догађаји се организују уз мјере и сагласност Штаба.

Све у свему, у оваквој, још увијек повољној ситуацији, о некаквом новом могућем локдауну истарски Штаб не размишља.

"Нема шансе за нови локдаун. Треба да живимо и радимо, а школе да функционишу. Борићемо се с вирусом уз нека ограничења као што су маске и мањи број догађања", закључује Дино Козлевац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана