Државни тужилац Хрватске поднио оставку због чланства у масонској ложи

Агенције
Државни тужилац Хрватске поднио оставку због чланства у масонској ложи

ЗАГРЕБ - Главни државни тужилац Дражен Јелинић упутио је данас хрватској Влади захтев за разрешење са дужности коју је обављао од 24. априла 2018., због чланства у масонској ложи.

Он је у саопштењу медијима навео да је од првог дана дужност обављао “са поносом, предано, професионално и поштено, руководећи се у свом раду искључиво Уставом и законима Републике Хрватске, чувајући независност државног тужилаштва, преноси Хина.

Говорећи о чланству у масонској ложи, он је поновио да оно ни на који начин није утицало на обављање дужности, али да је то оптеретило даље обављање посла Главног државног тужиоца те да је оно постало немогуће.

“Истовремено, у жељи да се ово оптерећење не пренесе на цијело државно тужилаштво, процијенио сам да је у насталим околностима давање оставке на мјесто лидера цијеле државнотужилачке организације једино морално и одговорно рјешење. Зато сам данас Влади упутио захтјев за разрјешење са дужности”, рекао је Јеленић.

О Јеленићевој оставци почело је да се говори након што је у уторак потврдио да је слободни зидар и да је љекар и вођа једне од масонских ложа Никица Габрић покушао да утиче на ток предистраге против троје новинара недјељника “7Дневно” који су наводно уцјењивали љекара тражећи од њега 200.000 куна како не би објавили фотографије церемоније масонске ложе којој припада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана