Држављану Хрватске забрана боравка у Аустрију због нацистичког поздрава

Срна
Држављану Хрватске забрана боравка у Аустрију због нацистичког поздрава

Клагенфурт - Мушкарац који је ухапшен у Блајбургу због нацистичког поздрава добиће забрану боравка у Аустрији, саопштила је аустријска полиција. Ријеч је о четрдесетосмогодишњем држављану Хрватске, који је на комеморацији страдалим усташама крајем Другог свјетског рата на Лојбашком пољу, подигао руку у знак нацистичког поздрава.

Портпарол полиције аустријске покрајине Корушка Рајнер Дионисио рекао је да је овај мушкарац ухапшен и пребачен у затвор у Клагенфурт. Он је додао да ће, након закључења поступка у вези са нацистичким поздравом, овом лицу бити изречена забрана боравка у Аустрији.

“Чим изађе из затвора мора одмах да напусти Аустрију”, рекао је Дионисио за агенцију АПА.

Хрватске “Новости” пишу да је новинар њемачког дневника “Франкфуртер рундшау” Данијел Мајић физички нападнут док је јуче извјештавао са комеморације на Блајбургу.

На Мајића су насрнули посјетиоци блајбуршке комеморације након што га је хрватски екстремиста, новинар и водитељ емисије “Бујица” Велимир Бујанец два пута пљунуо.

Новинар њемачког дневника, који има хрватске коријене, рекао је за портал “Новости” да је нападнут код споменика усташким војницима.

Он каже да су га учесници комеморације, након што га је Бујанец два пута пљунуо, вријеђали и говорили му да је југокомуниста и слично.

“Један ме је ударио у ногу, док ме је други неуспјешно покушао захватити шаком”, рекао је Мајић и додао да га је у томе тренутку окружило најмање 12 истомишљеника Бујанеца.

Он додаје да би се завршило пуно горе да није било полиције у близини.

Полицајци су Мајића потом, уз повике руље, одвели са стране и пустили након што су схватили да је новинар и да није никога напао, него да је нападнут.

Мајић је пријавио Бујанца локалној полицији у Блајбургу због вријеђања и пљувања.

У протеклих годину дана Мајић је у неколико наврата писао о гостовању Бујанца и других политичких екстремиста из Хрватске у црквеним просторијама хрватске заједнице у Њемачкој.

Комеморацију усташама страдалим крајем Другог свјетског рата на Лојбашком пољу у Блајбургу, која је одржана под покровитељством Хрватског сабора, јуче је присуствовало око 10.000 људи.

Полиција је ове године посебну пажњу посветила забрањеним усташким симболима, пошто је од 1. марта почела примјена нове листе забрањених симбола, међу којима су и усташки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана