Драган Шоћ: Црква у Црној Гори одбија да буде регистрована као нови субјекат

Срна
Драган Шоћ: Црква у Црној Гори одбија да буде регистрована као нови субјекат

ПОДГОРИЦА - Члан Експертског тима Митрополије црногорско-приморске адвокат Драган Шоћ поручио је да Црква у Црној Гори одбија да буде регистрована као нови субјекат, као да никада није постојала, те да ће се литије наставити одржавати, ако се у међувремену не постигне договор о измјенама спорног Закона о слободи вјероисповијести.

"То није Закон о слободи вјероисповијести него закон о легализацији отимања цркава и манастира", сматра Шоћ.

Он је додао да је то покушај да се Православна црква у Црној Гори стави "под контролу партије на власти и Мила Ђукановића".

"Није Црква никад одбила да буде евидентирана, али одбија да буде регистрована као нови субјекат, као да никад није постојала", навео је Шоћ, који сматра да треба наћи заједнички језик са државом и њеним институцијама.

Шоћ је за Н1 рекао да су "професионални Срби и професионални Црногорци уствари непријатељи", те да би најбоља помоћ била да се схвати да је "Црна Гора независна држава, а Срби и Црногорци један народ".

Говорећи о порукама из Београда, Шоћ је рекао да је право Његове светости Патријарха српског Иринеја да искаже бригу за сваки њен дио, што нико не смије да оспори, али да друге интервенције ништа не помажу.

Некадашњи министар правде Црне Горе, а данас адвокат, навео је како очекује да се Влада изјасни о позиву који је упућен од Епископског савјета.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана