Док се у Хрватској баве симболима, Цијене енергената "иду у небо"

Срна
Док се у Хрватској баве симболима, Цијене енергената "иду у небо"

ЗАГРЕБ - Хрвати се препиру око симбола на новчаницама, а Европска комисија спрема велико поскупљење енергената које ће уздрмати све чланице ЕУ, наводи портал "Геополитка".

Док се Хрватска бави тривијалним питањима, попут оних који ће мотиви красити кованице евра, из Брисела је стигла "честитка" према којој ће хрватски грађани који се грију на гас, најкасније 2026. године, морати да плаћају скупљу цијену тог енергента за чак 25 досто.

Ради се о сценарију према ком Европска комисија намјерава да убрза избацивање фосилних горива из саобраћаја, привреде и домаћинстава.

Брисел тако кроз своје "зелене стратегије" најављује до 2050. године прелазак на обновљиве изворе енергије и напуштање "прљавих" фосилних – међу којима је и природни гас, који је, узгред, иако фосилно гориво, еколошки врло чист и врло јефтин и сигуран енергент како у смислу набавке тако и природних залиха.

Тешко је замислити /након нашуштања природног гаса/ домаћинства у Њемачкој, Пољској или Шведској, која ће се гријати на алтернативне, чисте и веома скупе изворе енергије, када удари дуги талас хладне зиме.

Да ли ће људе по становима, замотани у деке и са капама на главама, проклињати оне који су их преварили, обећавши им топлину, чистоћу и зеленило?

Наредба Европске комисије о обавезном поскупљењу цијена гаса неће бити крај мукама.

Не треба чудити када ускоро почну пристизати већи порези на аутомобиле који се покрећу на бензин или дизеи када трошкови техничког прегледа за власнике тих аутомобила буду пуно већи него за оне који возе на чисте изворе енергије.

Може се очекивати и поскупљење цијене воде и ограничавање њене количине за људе по домаћинствима.

Биће још изненађења за Хрватску, као члана ЕУ - захтјева за одрицања од својих националних интереса попут уставом загарантоване бриге о заштити права Хрвата у БиХ те примарно дјеловање у корист тзв. заједничких политика ЕУ и Запада, процјењује "Геополитика".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана