Добио отказ због алкохола, враћен на посао јер је то од салате

GS
Foto: Printscreen

ЗАГРЕБ - Педесетдеветогодишњи Данијел из Загорја, који је био скретничар у Хрватским жељезицама, добио је отказ јер је на послу на Главној станици у Загребу надувао 0,18 промила алкохола, преносе хрватски медији.

Ријеч је о послу са великом одговорношћу и нултом толеранцијом на алкохол.

Аутоматски отказ добио је лани у јулу, али се жалио на одлуку па је суд у уторак пресудио да га ипак морају вратити на посао. Пресуда је, додуше, неправомоћна и Жељезнице се на њу могу жалити.

Данијел из околине Ђурманца овај посао ради 28 година и каже како на редовним провјерама никад није надувао ни промил.

Додаје да му те вечери степен алкохолизираности није утврђен на законит начин, пише портал Даница.хр.

“Наиме, након проведеног алкотестирања Дрегером присутност алкохола се недвојбено утврђује једино вађењем крви или урина, што није учињено. Не пијем алкохол јер имам здравствених проблема, а те сам вечери јео салату зачињену алкохолним оцтом“, рекао је на суду.

Инструктор саобраћаја Фуад, свједочио је како је 10. јула прошле године, око 45 минута иза поноћи, обавио провјеру присутности алкохола у организму извршног радника Данијела.

“О томе сам саставио записник према којем је увидом у етилометар очитана вриједност од 0,18 промила алкохола у Данијеловом организму. Он је то потписао без икаквих примједби”, нагласио је Фуад.

Данијел опет и даље подсјећа да је те вечери јео оброк са салатом у којој је вјеројатно био алкохолни оцат те се и сам изненадио кад је уређај показао 0,18 промила. Осим тога, каже да није био упознат с Одлуком ХЖ о нултој стопи толеранције на алкохол.

Аутоматском отказу успротивио се и синдикат који је послодавцу за то одбио дати сагласност. Судац у Златару је на концу у сриједу прихватио Данијелову тужбу те наложио ХЖ да га врати на посао и исплати му 500 евра трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана