ДНП суспендовала подршку влади Милојка Спајића

Срна
ДНП суспендовала подршку влади Милојка Спајића

ПОДГОРИЦА - Предсједништво Демократске народне партије (ДНП)  једногласно је одлучило да суспендује даљу подршку Влади црногорског премијера Милојка Спајића до испуњена њихових захтјева, прије свега усвајање резолуције о геноциду у Јасеновцу најкасније до краја јуна.

У случају да не дође до изгласавања поменуте резолуције чији је један од иницијатора премијер Спајић, из ДНП-а наводе да би то аутоматски значило престанак даљих преговора и ускраћивање подршке овој влади.

-Предсједништво ДНП–а вјерује да је премијеру јасно да би неусвајање резолуције о геноциду у Јасеновцу значило и крај његове Владе у овом формату парламентарне већине - поручили су из ДНП-а.

У вези са резолуцијом о Сребреници, из ДНП-а истичу да је Црна Гора гласањем о тој резолуцији истовремено прогласила геноцидним и више од 30 одсто сопствених грађана који се национално изјашњавају као Срби, истовремено подстичући националне тензије и додатне подјеле у црногорском друштву.

Влада је, како истичу, тим чином озбиљно урушила коалициони споразум у којем пише да ће се будућа извршна власт и коалициони партнери уздржавати од свих тема које иду у правцу продубљивања подјела.

-Кршење споразума посебно се огледа у нарушавању односа са Србијом и Републиком Српском, а истовремено се фаворизују и унапређују односи са такозваним Косовом и Хрватском, и то на дугорочну штету српског и црногорског народа- додају из ДНП-а.

Предсједништво ДНП-а је истакло да да неће подржати реконструкцију Владе најављену за јун, неће делегирати потпредсједника Владе, ни министра саобраћаја који су били утврђени коалиционим споразумом.

-Утврђујући овакав став, Предсједништво ДНП-а закључује да би уласком њених представника у ову владу аболирали премијера Спајића за изгласавање резолуције о Сребреници и елеминисали би сваку могућност редефиниције постојећег коалиционог споразума, што би представљало издају бирача наше коалиције -  рекли су из ДНП-а.

Додају да ће њихови посланици наставити комуникацију и сарадњу са партијама парламентарне већине о законским приједлозима за које они буду процијенили да су у интересу грађана и европског пута Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана