Дневник Диане Будисављевић разбјеснио десничарске медије у Хрватској

Срна
Дневник Диане Будисављевић разбјеснио десничарске медије у Хрватској

Загреб - Филм "Дневник Диане Будисављевић" о жени која је у усташкој Независној Држави Хрватској спасила десет хиљада српских малишана изазвао је двојаке емоције у Хрватској - десничарски портали тврде да се ради о "српској пропаганди", док други медији пишу о хероини.

Хрватски филмски редитељ и продуцент Дана Будисављевић годинама је истраживала хуманитарни рад Дијане Будисављевић, како сама наводи за портал "Новости".

Затим је направила филм о жени која је након успостављања фашистичке усташке државе помагала српској дјеци и мајкама заточеним у концентрационим логорима.

Прије и након премијере у Хрватској, филм је нападнут у крајњем десном листу "Хрватски тједник" . Под насловом "Скандалозно" портал наводи да ће филм бити приказан у Пулској арени у програму филмскога фестивала.

Филм је у чланку назван "великосрпским пропагандним остварењем". Цитирано је и саопштење "Грађанске иницијативе Иво Пилар": Сјећање на Диану Будисављевић – идеологија и наметнуто колективно сјећање против историјске науке".

"Прича о Диани Будисављевић још један је доказ како се идеологијом, искривљавањем чињеница и наметањем лажног колективног сјећања фалсификује историја. Циљ је изокренути истину и жртву приказати као злочиначки народ", наводи овај институт, сугеришући да су, заправо, усташе биле жртве.

У негирању истинитости филма портал, чији текст преносе сви десни медији у Хрватској, тврди да "релевантних свједока нема", па је наводно и цијела прича о акцији Диане Будиосављевић - измишљотина.

Истовремено, портал "Народ" тврди да је поређење Диане Будисављевић са Оскаром Шиндлером који је спасавао Јевреје из њемачких концентрационих логора - "неумјесно".

За овај портал српска дјеца уопште нису била озбиљано угрожена у усташким логорима , а усташе су им, заправо, помагале.

"За разлику од Шиндлерових штићеника - Јевреја, људи којима је помагала Диана Будисављевић нису били директно животно угрожени. Односно, живот им није био угрожен у смислу да им га неким оступком жели одузети неки режим, државни систем или човјек", наводи се у чланку.

Десничарски портал признаје да су ти људи /не помиње се нигдје директно појам дјеца/ били угрожени, "али од болести, глади, исцрпљености, а у то су стање доспјели због низа ратних околности".

Истовремено, либерални хрватски портали извјештавају о филму са много више симпатија, називајући Диану Будисављевић хероином и препоручујући филм гледаоцима.

"То је био најљепши дар који сам у животу добила - могућност да људе спасим од сигурне смрти", цитиране су ријечи Диане Будисављевић од 14. јуна 1942. године.

Један од познатијих хрватских филмских критичара Ненад Полимац у "Јутарњем листу" наводи да у филму има "и те како мучних призора, али да причу држи редитељски минималистички проседе".

"Глумци играју дискретно, без великих гести, сцене са аутентичним личностима подсјећају нас да се то све заиста догодило, а шокантни репортажни материјал засигурно нећете никада заборавити", наводи Полимац.

Ријеч је о документарно-играном филму, а лик Диане Будисављевић на платну дочарава хрватска глумица Алма Прица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана