Ђукановић: Западни балкан потребан Европској унији

Срна
Ђукановић: Западни балкан потребан Европској унији

ПОДГОРИЦА - Западни Балкан је потребан ЕУ и важно је да у Бриселу не посустаје оптимизам да је будућност региона у тој заједници, оцијенио је црногорски предсједник Мило Ђукановић.

Ђукановић је истакао да су се на синоћњем састанку у Бриселу, који је за лидере земаља западног Балкана приредила високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини, чуле оцјене да су посљедње одлуке ЕУ разочаравајуће и да су на неки начин угрозиле вјеродостојност политике према земљама региона.

Он је рекао да је на састанку усаглашен став да таква политика према земљама западног Балкана није у најбољем европском интересу, са становишта региона, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе.

“Ми нисмо само земље Балкана, него и европске земље, које самим тим имају потребу и могућност да говоре о перспективи наше заједничке европске куће”, истакао је Ђукановић и додао да су земље западног Балкана ријешене да и даље теже оном што је европски систем вриједности.

“Вечерње новости” јуче се објавиле да ће земљама у региону које желе да постану дио европске породице Брисел, највјероватније, на сљедећем самиту ЕУ-западни Балкан у мају сервирати нова преговарачка правила о приступању.

У игри је тренутно више модела, а сваки иде у правцу да земљама кандидатима, умјесто проширења, буде понуђена нека врста привилегованог партнерства са ЕУ, тачније економска интеграција без формалног чланства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана