Ђукановић: Остајем предсједник

Танјуг
Ђукановић: Остајем предсједник

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је вечерас да се не боји никаквих кривичних пријава и да неће поднијети оставку на функцију предсједника државе те да ће свој мандат користити до краја.

''''Већ сам одговорио да наравно нећу зато што смо сада имали парламентарне изборе. Демократска партија социјалиста коју ја предводим је остала убједљиво најјача парламентарна партија у Црној Гори која и на овим изборима има освојених преко 35 одсто подршке бирачког тијела Црне Горе. На овим изборима нисмо одлучивали о предсједнику Црне Горе. Имам врло чврсту намјеру да свој мандат до краја користим у циљу добробити државе на чијем сам челу'''', рекао је Ђукановић за Н1.

Констатовао је да се догодило нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима.

''''Овде није ријеч ни о каквом паду нити је понајмање ријеч о паду било кога лично укључујући и мене. Ја сам 2018. године изабрани предсједник Црне Горе на непосредним изборима са освојених 54 одсто подршке и са мандатом који ће трајати још нешто краће од три године. На парламентарним изборима опет није се догодио никакав пад”, рекао је Ђукановић за Н1.

Након 30 година на власти, ДПС је заједно са коалиционим партнерима освојила један мандат мање од нове парламентарне већине, додао је.

“Није се догодио никакав недостојанствен исход за проевропску политку у Црној Гори. Догодило се нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима. Црна Гора претендује да буде демократско друштво'''', навео је Ђукановић.

Према његовим ријечима, све што се догађа након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе побједничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве.

“Током кампање је углавном од стране оних који представљају нову парламентарну већину заговарана једна политика која се у суштини оштро конфронтирала са свим досадашњим остварењима савремене Црне Горе. Они су говорили да је проблем настао када је Црна Гора обновила независност и доносила неке одлуке које су биле, како они воле да кажу, противно интересима српског народа и Русије на Балкану те да ће својом побједом они променити стратешки курс кретања Црне Горе”, рекао је Ђукановић.

Све што се догађа у ових мјесец дана након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе побједничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве, оцијењује он.

“Казали су да не желе да мијењају стратешки правац спољне политике Црне Горе, да прихватају црногоско чланство у НАТО и да желе да наставе ход ка Европској унији. Казали су да желе да поштују све оно што су међународно предузете обавезе укључујући и признање Косова. И да поштују државно правни статус и државне симболе Црне Горе. Примјетили сте добро да је то једна нова реторика. Као озбиљни људи не треба да судимо о најавама него о дјелима”, истакао је он.

“И дајте да заједно дамо времену да видмо да ли ће то што су челници нове парламентарне већине заиста најавили, заиста бити и њихова политика”, рекао је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана