Ђукановић доставио допуњени приједлог за скраћење мандата Скупштини

Г.С.
Ђукановић доставио допуњени приједлог за скраћење мандата Скупштини

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић доставио је парламенту допуњени приједлог одлуке за скраћење мандата Скупштини, након што му га је предсједник парламента Данијела Ђуровић вратила на дораду.

Ђуровићева је јуче обавијестила Ђукановића да његов ранији захтјев за сазивање ванредне сједнице Скупштине, на којој би 30. септембра био разматран приједлог за скраћење мандата Скупштини 27. сазива, није уредан и не испуњава услове прописане Уставом и Пословником Скупштине.

У допуњеном приједлогу за скраћење мандата Скупштини, Ђукановић тражи ванредну сједницу парламента 30. септембра, што је био и његов ранији приједлог.

Он је подсјетио да је 20. августа Скупштина изгласала неповјерење 43. влади.

Ђукановић је навео и да је консултације за састав 44. владе обавио са представницима ДПС-а, СДП-а, Социјалдемократа Црне Горе, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Форце, Демократске уније Албанаца, Демократске партије и Либералне партије.

Он је рекао да се позиву нису одазвали представници ДФ-а, Демократске Црне Горе, СНП-а и Грађанског покрета УРА.

- Приједлог да се мандат за састав владе повјери Миодрагу Лекићу, који ми је у име партија које су освојиле већину мандата на изборима 2020. године упутио Андрија Мандић, нисам могао да прихватим јер сматрам да се за то нису стекли сви неопходни услови - навео је Ђукановић.

Он је додао да, према томе, сагласно уставним овлашћењима, подноси Приједлог одлуке за скраћење мандата 27. сазива Скупштине.

- Тиме се отвара могућност за организовање пријевремених парламентарних избора у што краћем року, што ће омогућити избор владе која ће дјеловати у пуном капацитету - навео је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана