Ђукановић: Црна Гора подржава чланство Косова у Савјет Европе

Танјуг
Foto: Агенције

ПРИШТИНА - Црна Гора подржава чланство Косова у Савјет Европе, изјавио је данас у Приштини предсједник Мило Ђукановић, додао да званична Подгорица подржава дијалог са Београдом и позвао Приштину да покаже интерес за наставак тог процеса.

Ђукановић је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједницом тзв. Косова Вјосом Османи односе држава оцијенио одличним и рекао да ову посјету, како је навео, "види као прилику за јачање међусобног повјерења, за отварање нових простора за унапрјеђење међудржавне сарадње".

"Захвални смо на чињеници да се Косово креће ка идентичним стратешким циљевима као и Црна Гора. Ово је основа за нас да подржавамо једни друге да превазиђемо изазове на том путу. Црна Гора је чланица НАТО-а и на путу смо ка ЕУ. У овој области можемо помоћи једни другима", рекао је Ђукановић.

Он је рекао да званична Подгорица прати дешавања везана за дијалог Београда и Приштине, подржавају га и вјерују, каже, да само политички дијалог може да доведе до рјешења.

Он је рекао да је важно да Приштина у овом процесу буде досљедна и да покаже интерес да за наставак дијалога.

Говорећи о иницијативи Отворени Балкан, Ђукановић је рекао да подржава Берлински процес у којем чествују активно све земље региона.

"Сматрамо да је Отворени Балкан потекао у тренутку депресије која је захватила земље региона и у тренутку када су сматрале да су европске интеграције немогуће. Мислим да је ово што се дешава створило добар моменат за даљу интеграцију. Никоме у Берлину не пада на памет да блокира процес интеграције", тврди Ђукановић, пренијели су приштински медији.

Османи је оцијенила да би прикључење Отвореном Балкану значило још већи утицај Русије и као важно навела да, како каже, "заједно треба да се супротставимо руској агресији и њиховим сателитима који имају за циљ дестабилизацију Балкана".

"Ђукановић се показао као важан савезник. Народ цени његов допринос признавању независности Косова и посвећеност борби против злонамјерности у нашем региону. Овај састанак се одржава у важном тренутку на нашем континенту, самим тим и на Западном Балкану. Неопходно је да станемо раме уз раме против руске агресије и руских сателита у региону, како бисмо одржали мир и стабилност у нашем региону", рекла је Османијева.

Са Црном Гором, казала је, дијелимо сарадњу у низу области, а посебно туризму.

"Не смијемо заборавити изузетан допринос који је Црна Гора дала Косову 1999. године, отварајући пут нашим избјеглицама", рекла је Османијева, која је од Црне Горе затражила подршку за чланство Косова у Савјету Европе и другим организацијама.

Истакла је притом и намјеру да се Приштина што прије прикључи и НАТО-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана