Ђукановић би ЦПЦ под Ватиканом

Агенције
Ђукановић би ЦПЦ под Ватиканом

ЉУБЉАНА - Страх да ће у Црној Гори доћи до рата због имовине Српске православне цркве (СПЦ) раван је мишљењу да ће држава изаћи из НАТО-а у будућности, оцјена је Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане.

ИФИМЕС је поводом доношења Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори 27. децембра прошле године анализирао актуелне догађаје и почетком ове године објавио анализу "Црна Гора 2020: Да ли ће Црногорска православна црква постати унијатска црква?".

- Реализујући своје циљеве у вези са ЦПЦ, Ђукановић је злоупотријебио чланство у НАТО-у и интелектуалце из региона покушавајући дезинформисати јавност у региону измишљајући опасности могућег преношења сукоба у регион скривајући иза тога своје праве намјере у вези са ЦПЦ - истичу из овог института.

Наводе и да је осамостаљење Црне Горе "вјешто испланирано са западним савезницима" и Црна Гора је морала створити перцепцију да се више не може живјети у заједничкој држави са Србијом.

- Сада је произведена нова криза усвајањем Закона о слободи вјероисповијести, који је подстакао масовне протесте припадника СПЦ и дијела опозиције у Црној Гори, којим се жели поновно створити перцепција и амбијент да се више не може ни са СПЦ у Црној Гори - истиче се у овом извјештају.

Изјава васељенског патријарха Вартоломеја, како се додаје, да неће признати ЦПЦ, дошла је у право вријеме Ђукановићу, што му омогућава реализацију другог сценарија, а то је унијатизација ЦПЦ.

- Канонско признање ЦПЦ извршило би се преко унијатизације (гркокатолици), тако да би ЦПЦ задржала "источни обред", али би имала поглавара римског бискупа - папу. ЦПЦ би била под канонском јурисдикцијом Ватикана. Тиме би Ђукановић повратио изгубљену наклоњеност Запада, а то му је посебно важно због предстојећих парламентарних избора, који ће се одржати 2020. Тиме би ЦПЦ осигурала канонско признање, Ђукановић продужетак власти, а Ватикану би био осигуран улазак у Црну Гору на "велика врата" - кажу у ИФИМЕС-у.

Додају да за важне међународне актере Ђукановић више није тај који је неопходан и важан чинилац на Балкану и због тога је он одлучио да по опробаном рецепту игра на карту манипулације национализма и религије и тако изазове тензије и сукобе, да би показао да је једини који може да осигура мир и гарантује стабилност у региону.

Подсјећају да Црна Гора има развијене дугогодишње интензивне дипломатске и политичке односе са Ватиканом, а недавна посјета премијера Душка Марковића Ватикану најавила је долазак папе у Црну Гору током 2020. године.

У анализи се на крају наводи и да ће се, ипак, морати постићи компромис између СПЦ и Ђукановића у којем ће се СПЦ морати сагласити да дио материјалних добара преда држави, односно Ђукановићу.

Владика Атанасије

Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије поручио је предсједнику Црне Горе да Србија није могла 1918. године да узме храмове Црногорцима будући да тада нису постојали као нација.

- Вас је створио Лењин као нацију. Он је рекао да на Балкану неће бити комунизма док се не сломи кичма српском народу. И онда је Тито 1945. прогласио те новопечене нације - рекао је Атанасије, додајући да Србија, будући да Црногорци нису постојали као нација 1918, није могла да им узме храмове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана