Директор Спомен-подручја Јасеновац поднио оставку: Дошло је такво вријеме

ГС
Директор Спомен-подручја Јасеновац поднио оставку: Дошло је такво вријеме

ЗАГРЕБ - Директор Јавне установе Спомен-подручје Јасеновац Иво Пејаковић поднио је оставку  након што је на порталу Вечерњег листа објављен чланак CroFacta, новог пројекта за „провjеру тачности о нетачним подацима објављеним на интернет страницама ЈУСП Јасеновац“ у коjeм се наводи да су на тим страницама обjaвљени нетачни подаци.

У CroFactu су удружени Лексикографски завод Мирослав Крлежа, Хрватски институт за историју и Хрватско-меморијално документацијски центар Домовинског рата. Владимир Гајгер из Хрватског института за историју писао је за CroFact о тврдњама објављеним на интернет страницама ЈУСП-а Јасеновац о састанку одржаном 4. јуна 1941. у Загребу у њемачком посланству на којем је, уз остало, закључено да се "српско питање" у НДХ ријеши "масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационе логоре".

Гајгер је навео да „изворно архивско градиво и историографски радови показују да су те тврдње неутемељене“, односно да се не спомиње да је на том састанку усташа с представницима Трећег Рајха разматрано "да се српско питање реши масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационим логорима", а не спомиње се ни да су нацисти властима НДХ одобрили "већ раније преузете мјере за коначно решење српског питања у НДХ".

-Овим путем бих истакао да је према Статуту Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац директор одговорна особа која одговара за рад установе, а самим тим и за текстове који се налазе на мрежним страницама Спомен-подручја Јасеновац. У том контексту, а с обзиром на текстове који су објављени на платформи CroFacta те у Вечерњем листу, а који указује на неке непрецизне формулације које се налазе на интернетској страници Спомен-подручја Јасеновац, јутрос сам поднио оставку на мјесто директора Спомен-подручја Јасеновац . потврдио је Пејаковић јуче за Вечерњи лист.

На питање хоће ли те информације уклонити са интернет странице те ко је аутор, Пејаковић је одговорио како је о свему обавијестио надлежно Министарство културе и медија те Управно вијеће и Савјет Спомен-подручја Јасеновац.

-О даљим корацима и измјенама у текстовима одлучиће особа која ће у сљедећем периоду бити именована на функцију равнатеља Спомен-подручја Јасеновац - рекао је.

Портал Новости, међутим, пишу да је јасно да је оставка Пејаковића посљедица и нарасле екстремно десне атмосфере у друштву и ширег политичког контекста.

Пејаковић је у телефонском разговору за Новости рекао да је дошло такво вријеме и да је у оваквој ситуацији одлучио да поднесе оставку те да више није хтио  да учествује у тим расправама.

На питање да појасни шта мисли када каже "оваква ситуација", Пејаковић каже да је политичка ситуација изазовна и на унутрашњем и на спољном плану.

За неколико дана ће се у седишту УН-а у Њујорку расправљати о резолуцији о тзв. геноциду у Сребреници, а у црногорском парламенту о декларацији која се тиче усташког логора Јасеновац и тамо почињеног геноцида, подсјећа портал.

-Потребно је заузети став и одредити које правне термине користити. Треба дефинисати термине шта се догодило у НДХ - казао је Пејаковић.

-У јавности, што укључује и власт, нису спорни Холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима почињени у Јасеновцу и НДХ генерално, али је спорно питање "геноцида над Србима" - навео је Пејаковић. За њега лично та тврдња није спорна, он је и у име установе у којој је био директор  о усташким злочинима над Србима у Другом свјетском рату говорио као о геноциду.

Међутим, за хрватску владајућу политику одговор на питање "шта се догодило Србима у НДХ" је другачији. Преиј отприлике пет мјесеци министарка културе и медија Нина Обуљен Коржинек, у оквиру чијег министарства је и ЈУСП Јасеновац, на питање о иницијативи Међународног савеза за сјећање на Холокауст (ИХРА), којим је Хрватска у то доба предсједавала, да се Јасеновац уврсти на Унескову листу  свјетске баштине, говорила је искључиво о "очувању мјеста страдања, мјеста Холокауста над Јеврејима, геноциду над Ромима и масовних злочина", говорила је и о трајним свједочењима злочина из прошлости и трајној успомени на њихове жртве. Србе уопште није споменула, па тако ни злочине почињене над њима, не само у НДХ него и у Јасеновцу, иако су бројно Срби највеће жртве тог усташког логора, подсјећа портал Новости.

Набујали ревизионистички и негационистички духови, наводе, сигурно не иду у прилог Пејаковићу и томе како он види обављање дужности директора ЈУСП-а Јасеновац.

Пејаковић је директор те јавне установе био од 2017. године. Јавност га памти по томе што је 2016. на традиционалној комеморацији у Јасеновцу групи негатора покушао да забрани да у Јасеновцу положе вијенац с натписом "страдалима од 1941. до 1951.", али је његово противљење осујетила тадашња директорка Наташа Јовичић.

Пејаковић је за портал Новости рекао да је тренутно на отказном року и да сигурно неће наставити да ради у  ЈУСП-у Јасеновац.

Предсjедник Србије Александар Вучић рекао је да се нова влада у Хрватској отворено хвали да су усташе и да у Хрватској одавно влада ревизионизам.

-Што бих коментарисао, код њих је ревизионизам одавно пристуан и ови људи који су ушли у власт отворено се хвале тиме да су усташе и то одавно не крију и, има ли ту шта ново - рекао је Вучић на питање да прокоментарише оставку Пеајаковића.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана