Дио ХДЗ-а се оградио од изјаве Грабар-Китаровић о Ријеци

Агенције
Дио ХДЗ-а се оградио од изјаве Грабар-Китаровић о Ријеци

Загреб - Приморско-горански дио ХДЗ-а оградио се од изјаве предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је хрватски фудбалски клуб Ријека осамдесетих година био “резервни клуб за Партизан и Црвену звезду”, наводећи да не дијели тај став.

“Теза да је ФК Ријека био резерва или продужена рука неких српских клубова није став ХДЗ-а у Ријеци, нити приморско-горанског ХДЗ-а”, нагласио је министар поморства, промета и инфрастуктуре Олег Бутковић, који је предсједник ХДЗ-а Приморско-горанске жупаније.

Бутковић, међутим, сматра да је предсједница Хрватске “мислила на одређене политичке притиске који су ишли према ФК Ријека у тадашње вријеме”, пренио је синоћ хрватски портал index.hr.

“Ја о њима не могу говорити јер сам премлад да бих могао оцијенити шта је било у оно вријеме”, навео је Бутковић у званичној изјави, коју је објавио Јутарњи лист.

Грабар Китаровић се, послије премијере филма “Иванова игра” у коме је тема живот и каријера легендарног фудбалера Хајдука и репрезентивца Југославије Ивана Гудеља, дотакла тема о фудбалу.

Њену изјаву оштро је критиковао градоначелник Војко Оберснел, док је ФК Ријека затражила од предсједнице да се званиично изјасни тим поводом.

Грабар-Китаровић је одговорила ФК Ријеци, наводећи да њене ријечи покушавају да се злонамјерно реинтерпретирају и тврдећи да је “тадашњим политичким утицајима” на управу клуба Ријека покушавала да се повеже са Београдом.

Она је навела да су најталентованији хрватски играчи у то вријеме сејдили на клупи, а они мање талентовани, али политички подобнији, добијали су прилику.

“У том контексту сам тадашњу ФК Ријеку окарактерисала као резервни клуб. Знам добро какав је био статус Ријеке тих осамдесетих година и нико ме не може увјеравати у супротно. Армада је при томе увијек била симбол хрватске Ријеке, пркоса и отпора према хегемонистичким политикама. Увијек сам подржавала и даље ћу подржавати своју Ријеку, свој фудбалски клуб, своје 'Бијеле'“, поручила је Грбар-Китаровић у одговору ФК Ријека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана