Дикић поново саслушан – шест сати пред тужиоцем

Танјуг
Дикић поново саслушан – шест сати пред тужиоцем

Подгорица - Пензиони генерал и бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић поново је у сриједу саслушаван у Тужилаштву Црне Горе у Подгорици.

Он је саслушан у вези са околностима планирања терористичког напада у изборној ноћи, 16. октобра.

Дикић се сумњичи да је био вођа групе српских држављана која је ухапшена ноћ уочи избора, а јуче је у тужилаштву провео готово шест сати.

То је био други дан за редом да Дикића полиција спроводи од Спужа до Тужилаштва. У уторак, Дикић је, према писању Побједе, у Тужилаштву провео седам сати.

За то време зграду је обезбјеђивао велики број полицајаца.

У протекла два дана Дикић је са тужиоцем разговарао укупно 13 сати, што указује да је изнио подробна објашњења и улоге чланова групе за које истражитељи основано сумњају да су планирали да изазову нереде након затварања бирачких мјеста.

Дикић је морао пред тужиоцем да објасни и везу са Александрм Синђелићем, који је, такође, према оперативним подацима, био организатор криминалне организације.

Према наводима наредбе за спровођење истраге, Дикић се терети да је са Александром Синђелићем почетком октобра на територије Србије и Црне Горе организовао криминалну групу која је намјеравала да 16. октобра послије 23 сата упадне у зграду Скупштине и пуца на грађане и полицију.

Црногорска полиција и Специјални тим 15. октобра похватали су дио групе која је припремала напад на грађане који су, према ранијим најавама лидера Демократског фронта, требали да се окупе пред Скупштином након проглашења изборних резултата.

Како је раније Побједа писала, Дикићева група имала је задатак да уђе на бочни улаз зграде Скупштине Црне Горе, прерушена у полицијске униформе и да нападне полицију, а била им је намјера и да, како су сами то казали, покушају напад на премијера Мила Ђукановића. Један од организатора-Александар Синђелић још није ухапшен.

Њему ће црногорски истражитељи уручити позив за саслушање, а уколико се не одазове, за њим ће бити расписана међународна потјерница.

Окривљенима се на терет стављају кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам у покушају.

Истражитељи су заплијенили два криптована телефона којим су осумњичени комуницирали, док је трећи лоциран у Москви.

Осим Велимировића, Дикића и Синђелића, Специјално државно тужилаштво донијело је наредбу за спровођење истраге за још 13 особа: Кристину Христић, Бранку Милић, Милана Душића, Драгана Максића, Србољуба Ђорђевића, Александра Чуровића, Александра Алексића, Николу Ђурића, Синишу Ћетковића, Дејана Станојевића, Милоша Аћимовића, Ивицу Матића и Перицу Андрића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана