ДФ ће гласати за смјену Дритана Абазовића

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА - Посланици Демократског фронта ће подржати иницијативу да у скупштинску процедуру буде уврштена тачка дневног реда везана за разрјешење потпредсједника Владе Дритана Абазовића и гласаће за Абазовићеву смјену, саопштено је данас из тог политичког савеза.

"Вјерујемо да ће то представљати корак у добром правцу за превазилажење дубоке кризе у Црној Гори, која се најбоље регистровала у сукобима у самој влади Здравка Кривокапића и попримила застрашујуће размјере. Тај сукоб у тзв. експертској влади не смије да одређује или да утиче на договор парламентарне већине", саопштено је из ДФ-а, преноси РТЦГ.

Навели су да процес враћања Црне Горе себи и спречавање да постане, како су казали, колонија и банана држава, треба да буде најважнија тема политичког живота.

"Ова влада је одузела право грађанима да слободно опредјељују своју будућност, јер се предала и потчинила разним центрима који се налазе изван Црне Горе. С таквом праксом и понашањем треба што прије прекинути и вратити право народним представницима, да слободно и без тог штетног утицаја, одлучују о свим питањима и изазовима", навели су из ДФ-а.

Казали су да се излазак из политичке кризе може постићи поштеним и одрживим договором само унутар парламентарне већине и поручили да ДПС не може бити укључен у било који процес.

"Не смије се дозволити да та партија више оствари било какав утицај на извршну власт, јер би то било против воље народа од 30. августа 2020. Што се тиче ДФ, неприхватљиво је да ДПС више буде било какав фактор одлучивања, а сигурни смо и што се тиче већинске Црне Горе да би то било неодрживо", наглашава се у саопштењу.

У ДФ оцјењују да тешке ријечи, које се данима размјењују између предсједника и потпредсједника Владе, само доказују да се експерименти и одступање од демократских принципа завршавају урушавањем таквих, како су навели, трошних конструкција.

"Парламентарна већина има обавезу да пронађе излаз из ове тешке ситуације, јер нас на то управо обавезују они који су нас гласали. Такву вољу и високу политичку одговорност региструјемо и код субјеката парламентарне већине с којима смо отпочели разговоре", закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана