Детаљно појашњење ко и како може ући у Хрватску

Г.С.
Детаљно појашњење ко и како може ући у Хрватску

Хрватски завод за јавно здравство објавио је детаљну информацију о забрани или ограничењима прелазака границе те државе која је јуче ступила на снагу.

Аваз преноси дио појашења који се односи за грађане БиХ који желе у Хрватску.

Ако странци немају држављанство државе чланице ЕУ, ЕГП или претходно наведених земаља, нити регулисан боравак у тим државама нити су чланови њихових породица, а путују из државе која није чланица, због неодгодивих личних разлога, приликом доласка на гранични прелаз морају доказати свој разлог за улазак у Хрватску, који може бити:

НЕОДГОДИВИ ЛИЧНИ РАЗЛОГ – потребно је предочити ваљану документацију, на примјер у случају: одласка на сахрану (нпр. смртни лист, осмртницу), одласка на лијечење или пратња особе која одлази на лијечење (нпр. љекарски позив, потврда о заказаном љекарском/стоматолошком прегледу, препоруку љекара)

АКО СТЕ ВЛАСНИК ИЛИ ЗАКУПАЦ (вриједи и за носиоца лизинга) некретнине, покретнине или морског пловила (брод, јахта итд.) у Републици Хрватској граничној контроли при преласку граничног прелаза у Републику Хрватску потребно је предочити документацију којом се доказује посједовање некретнине/покретнине у Републици Хрватској (нпр. власнички лист/уговор); члановима породице власника ће бити омогућен улазак уз предочење ваљаног документа из којег је видљиво сродство с власником. За ове особе је одређена је мјера карантина/самоизолације уз здравствени надзор у трајању од 14 дана, уз могућност скраћења трајања мјере на 7 дана, ако особа о свом трошку направи брис носа и грла седам дана по уласку у Хрватску и добије негативан резултат ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2.2. Ако странци који немају држављанство државе чланице ЕУ, ЕГП или претходно наведених земаља, нити регулиран боравак у тим државама, желе ући у Републику Хрватску због:

ПОСЛОВНИХ РАЗЛОГА или економског интереса Републике Хрватске – потребно је предочити документацију која доказује пословни разлог посјете Републици Хрватској или економски интерес Републике Хрватске, као што је позив на састанак економског субјекта из Републике Хрватске, доказ о чланству у управи, о власништву или сувласничком удјелу у фирми регистрованој у Републици Хрватској, документација о договореној пословној обвези с физичком или правном особом и др.

ТУРИСТИЧКИХ РАЗЛОГА – потребно је предочити потврду плаћеног смјештаја у неком од смјештајних објеката у Републици Хрватској (уговор о закупу или паушалном плаћању кампа, уговор о сталном везу у луци наутичког туризма, др.) и образовања, потребно је предочити доказ о школовању/ студирању (нпр. индекс, потврда образовне установе и др.).

Ове особе не подлијежу мјери карантина/самоизолације, ако на граничном прелазу предоче негативни налаз ПЦР претраге бриса носа и грла на САРС-Цов-2, који није старији од 48 сати (рачунајући од времена узимања бриса до доласка на гранични прелаз). Особе које не предоче негативни налаз ПЦР претраге подлијежу мјери обавезне 14-дневне карантина/самоизолације.

ПУТНИЦИ У ТРАНЗИТУ могу путовати кроз Републику Хрватску под условом да је улазак или транзит у сусједној земљи омогућен. Приликом транзита потребно је без непотребног задржавања користити најкраће саобраћајне правце, укључујући и аутопут тамо гдје је то могуће. Излазак из Републике Хрватске мора бити у што краћем року, а најдуже 12 сати од тренутка уласка, што ће гранична полиција провјеравати.

Хрватски држављани и чланови породица хрватских држављана, независно о свом држављанству, слободно могу ући у Хрватску, без потребе доказивања разлога уласка, али уз предочење документа који доказује сродство с хрватским држављанином (нпр. родни лист).

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана