Детаљи злочина у Загребу: Дјеци дао коктел таблета, угушио их те око њих поредао играчке

Г.С.
Детаљи злочина у Загребу: Дјеци дао коктел таблета, угушио их те око њих поредао играчке

ЗАГРЕБ - Троје малољетне дјеце угушио је отац у стану у Загребу, а потом је покушао да изврши самоубиство, али је преживио и одвезен је у болницу. Циљ му је, рекао је полицији, био дјецу убити безболно.

Харалд Копитз, 56-годишњи Аустријанац са загребачком адресом, своју је замисао спровео у дјело у суботу око два сата и тиме починио један од најмонструознијих злочина на овим просторима у посљедњих неколико деценија. Међутим, није све прошло онако како је испланирао, јер дјечицу није убио ни брзо ни безболно.

Не слутећи да би се ишта могло догодити, бивша му је супруга у петак оставила дјецу за викенд, како је то и иначе радила, те се упутила на пословни пут према Дубровнику. Вече која је послужила као увертира у ту ноћ страве ни по чему није одскакала од многих пријашњих. Харалд се у свом луксузном стану на загребачким Млиновима у елитној подсљеменској зони играо с дјецом, скувао им вечеру те их потом након још мало играња спремио на спавање.

Игра се одужила, била је већ готово поноћ кад су легли и заспали. Њихов отац прије тога им је свима дао коктел разних таблета и лијекова. Дјечица су релативно брзо заспала, а отац је зграбио за врат властитог сина, још увијек омамљеног таблетама које је узео, и почео га давити. Малишан није могао пружити готово па никакав отпор. Није се ту зауставио. Исту ствар поновио је још два пута.

Међутим, ни ту се није зауставио. Када се увјерио да ниједно од троје дјеце више не дише, једно по једно их је узео у наручје и однио на кауч у дневном боравку. Полегао их је једно покрај другога и око њих послагао њихове омиљене играчке. Потом се, барем тако он тврди, покушао убити. И то на исти начин на који је прије тога покушао убити властиту дјецу - попивши коктел разноразних таблета у комбинацији с нешто алкохола. Изгубио је свијест и пао на под, а идуће што је могао видјети била су лица полицајаца који су дошли у стан, и то на позив једног од Харалдових познаника.

У суботу нешто послије поноћи, дакле након што је мислио да је дјецу заувијек успавао коктелом таблета, али прије него их је подавио, док је наизмјенично гледао у њих и у мобител, педесетшестогодишњи Аустријанац отлуцао је и објавио неку врсту опроштајног статуса на Facebookу и Инстаграму.

“Збогом свима, отићи ћу јер више не могу. Љубав мог живота оставила ме јер је моја бивша жена била јако лоша према њој и немам новца. Све што сам покушао у задњих годину и по није ме вратило на посао, чак ми ни браћа из масонске ложе нису могла помоћи, на крају ми нису ни одговарали на позиве. Само су ми пријатељи Манфред, Роланд и брат Хелмут помогли колико су могли. Сада сам дошао до краја. Зато, збогом”, написао је.

Тај статус уочио је неко од његових познаника те одмах обавијестио полицију, која је одмах кренула у стан. На жалост, било је прекасно.

Један од полицајаца који је обављао увиђај рекао је да је призор који га је дочекао кад је ушао у стан био нешто најтужније што је доживио у својој дугогодишњој каријери.

У ПУ загребачкој потврдили су да ће полицајцима који су били на терену бити пружена стручна психолошка помоћ јер ријеч је о врло трауматичном догађају. Убрзо су управо на позив тих полицајаца стигли и доктори, који су Харалда Копитза одмах превезли у КБЦ Сестара милосрдница. Дјеци су само могли констатовати смрт. Њихова су тијела у рано јутро, практички у зору, изнијели из куће и одвезли на обдукцију. Копитз је тада већ био дошао себи.

Лежећи на болничкој постељи, полицајцима је све признао. Иако је изван животне опасности и стање му се стабилизује, још неко вријеме биће задржан на посматрању. Како то и иначе налаже процедура у оваквим ситуацијама, испред његове собе двојица су полицајаца која га чувају и чуваће га све док не буде доведен у полицијске просторије, у којима ће бити и службено испитан.

На лице мјеста несреће дошао је и заграбачки градоначелник Томислав Томашевић.

“За сада бих се суздржао од било којих даљњих коментара. У контакту смо с надлежним институцијама, чекамо даљње информације, а док оне не дођу, док не знамо још околности ове страшне трагедије, не бих даље ништа коментирао осим изразио сућут породици”, казао је Томашевић.

А нешто ипак знамо, а то је оно за што се Харалда Копитза терети. Како је саопштило Жупанијско државно тужилаштво, сумњичи га се да је починио кривична дјела тешког убиства на штету троје малољетне дјеце, за што је запријећена минимална казна од десет, а максимална од 50 година затвора.

У полицији се, како неслужбено сазнаје Вечерњи лист, никоме није било ни најмање угодно прихватити телефона и окренути број Копитзове бивше супруге која је дан прије отпутовала у Дубровник. Када су је обавијестили што се догодило, доживјела је шок те јој је због тешког психичког стања у којем се нашла пружена и психијатријска помоћ. Понуђена јој је и хоспитализација, али то је одбила те је одлучила отићи у Неум, одакле је наводно родом.

Она и Копитз у браку су провели неко вријеме, чему свједочи и то што је она носила и његово презиме, а упркос томе што су се прије неколико година растали, она је Копитзу и даље допуштала да редовно виђа дјецу, према којој се, како то говоре и његове комшије на Млиновима, односио лијепо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана