Дејан Јовић, савјетник бившег хрватског предсједника Иве Јосиповића: Хрватска показала да нема утицај

Агенције
Дејан Јовић, савјетник бившег хрватског предсједника Иве Јосиповића: Хрватска показала да нема утицај

Загреб - Хрватско неуспјешно блокирање Србије у отварању поглавља показује да Хрватска нема толико моћи да иде против 27 чланица, изјавио је јуче Дејан Јовић, савјетник бившег хрватског предсједника Иве Јосиповића.

Осим тога, како каже, то показује и да се Србија "прилично консолидовала".

- То показује да се Србија прилично консолидовала и да је успјела да стекне неке пријатеље у Европи, а рекао бих и изван ње, на примјер у САД, са чијим се државним секретаром премијер Александар Вучић недавно срео - рекао је Јовић.

Он је рекао да је Хрватска "два пута неуспјешно покушала да блокира" отварање поглавља 23 и 24 са Србијом и да се показало да Хрватска нема толико моћи да би могла да иде насупрот 27 чланица ЕУ.

- Буде ли, међутим, било која друга земља заинтересована да блокира Србију, уз Хрватску, или се почне мијењати расположење у ЕУ како би се успорило или зауставило ширење ЕУ, хрватска ће политика па и евентуална нова блокада бити много ефикаснија - оцијенио је професор Факултета политичких наука из Загреба.

На питање о примједбама владе у Загребу на српске прописе о универзалној јурисдикцији за суђења за ратне злочине, Јовић је рекао да "не разумије до краја политичку логику таквог условљавања".

- Ратне злочине треба процесуирати гдје год то било, без обзира на њихово држављанство. Један број земаља ЕУ има такав или сличан закон којим се проглашава надлежним за процесуирање ратних злочина било гдје - рекао је Јовић.

Покушај хрватских званичника да блокирају отварање поглавља Србије у преговорима са ЕУ већина аналитичара оцијенила је као прикупљање поена функционера ХДЗ-а пред ванредне парламентарне изборе. И бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић упутио је писмо својој насљедници Колинди Грабар-Китаровић у којем тражи да заустави неконтролисану хистерију према Србији.

Пленковићева изјава неозбиљна

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је као неозбиљну изјаву новог предсједника Хрватске демократске заједнице и посланика у Европском парламенту Андреја Пленковића да Влада Србије добро размисли прије него се одлучи за нове оптужнице против хрватских ветерана, наводећи да Србија неће прихватити политику уцјена. Линта одбацује као циничну и смијешну тврдњу Пленковића да Хрватска жели квалитетне односе са Србијом и оцјењује да је Пленковић један у низу хрватских политичара који обмањује сопствену јавност и ветеране причом да Србија мора укинути универзалну надлежност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана