Црногорски рачуни у Швајцарској више неће бити тајни

Срна
Црногорски рачуни у Швајцарској више неће бити тајни

ПОДГОРИЦА - Федерални савет Швајцарске покреће консултације о аутоматској размјени информација о финансијским рачунима са 12 партнерских држава, укључујући Црну Гору.

То је званично саопштено из Федералног савета Швајцарске, уз напомену да су посвећени поштовању међународних стандарда транспарентности.

Консултације о новом споразуму са Црном Гором трајаће до марта 2022. године, преноси РТЦГ.

Планирано је да аутоматска размјена информација о финансијским рачунима ступи на снагу 1. јануара 2023. године, а прва размјена података би требало да се деси 2024. године.

Питање рачуна црногорских држављана у Швајцарској и уопште тајности пословања у тој земљи, годинама је у фокусу швајцарске јавности, наводи РТЦГ и подсјећа да је 2015. године Међународна мрежа новинара открила да је супруга бившег потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића имала 3,8 милиона долара 2006. и 2007. на рачуну у Швајцарској, а да то он није тада пријавио у свом имовинском картону.

Недавно је Специјално државно тужилаштво Црне Горе упутило замолнице правосудним органима Швајцарске и Велике Британије за податке који ће помоћи истрази о наводној умијешаности црногорског предсједника Мила Ђукановића и његовог сина Блажа у случају „Пандора папири”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана