Црне униформе и "за дом спремни" под окриљем спортских игара

Агенције
Црне униформе и "за дом спремни" под окриљем спортских игара

Копривница - Припадници тзв. Хрватских одбрамбених снага (ХОС) су под окриљем спортских игара у центру Копривнице некажњено узвикивали усташки поздрав.

Припадници тзв. Хрватских одбрамбених снага (ХОС) су под окриљем спортских игара у центру Копривнице некажњено узвикивали усташки поздрав, а историчар Иво Голдштајн каже да је тај дефиле значајан корак у легализацији поздрава усташког поклича "за дом спремни" и даљој усташизацији Хрватске.

ХОС-овци су продефиловали Копривницом прошлог викенда обучени у црно и са заставама на којима се налази усташки поздрав "за дом спремни". Они су се прво постројили на Зринском тргу, а затим су мимоходом кренули према копривничком кампусу где су запалили свијеће.

Скупу, чији је домаћин и организатор било Удружење добовољаца копривничког ХОС, присуствовали су и представници хрватске владе, и то у лику изасланика министра бранитеља Ивана Фришчића који је отворио игре. Догађајем и атмосфером која је на њему владала ХОС-овци су се похвалили фотографијама и видео клиповима на службеним страницама загребачког удружења.

Међутим, ни по фотографијама, као ни по попратном тексту не може се закључити чега су се окупљени тачно играли и у чему су се такмичили, осим ако не марширањем у црном, клицањем усташког поздрава и пјесме „Лијепо ли је Хрват бити", пише хрватски недељник Новости.

Од викенд парадирања црнокошуљаша и рекламирања усташког поздрава, чему је легитимитет дао и споменути изасланик министра Томе Медведа, нису се оградиле градске власти у Копривници на чијем је челу млади СДП-овац Мишел Јакшић.

Полиција се за сада није огласила да ли је било неких прекршаја и ремећења јавног реда и мира.

Голдштајн, један од чланова Већа за суочавање с прошлошћу, не крије разочарање због неоусташких појава у хрватском друштву.

"Копривнички дефиле ХОС-оваца значајан је корак у легализацији поздрава "за дом спремни" и даљој усташизацији Хрватске. Дух је пуштен из боце и тешко га је вратити. Чињеница да удружења која користе тај усташки поздрав финансирају градови, жупаније и министарства доказ је да скупови попраћени тим поздравом нису више маргинални догађаји. Најгоре је што је јавност на такве појаве већ имуна. Скупови с усташким поздравом постали су, вољели ми то или не, дио уобичајеног политичког живота. Такви догађаји више нису појединачни случајеви, него су дио организиране кампање", каже Голдштајн.

Све присутнијој појави усташког поздрава у хрватском јавном простору многи налазе узроке у препорукама Вијећа за суочавање с прошлошћу, а Голдстеин као један од чланова тог тијела одговара да је документ у цјелини коректан и да када би се он поштовао, узвика "за дом спремни" на спортским играма у Копривници не би било.

"Вијеће је објавило опширан документ из којег многи узимају само оне дијелове који им одговарају и интерпретирају их на свој начин. У документу Вијећа за суочавање с прошлошћу недвосмислено смо утврдили антифашистички карактер данашње Хрватске, док у реченици, која нам се стално ставља на терет, стоји препорука да само у изнимним, комеморативним случајевима, и то искључиво одлуком владе може бити дозвољена употреба поздрава "за дом спремни", прецизира овај историчар и додаје да би влада морала да донесе посебну одлуку за сваки догађај на којем би био коришћен тај поздрав, и то без обзира на његову форму.

"Немам коментар на то како се могло догодити да нико није реаговао на усташке узвике у Копривници, јер су поштујући хрватске законе и препоруке Вијећа за суочавање с прошлошћу надлежни морали да реагују", закључио је Голдштајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана