Црна Гора тужи Даницу Црногорчевић: На Бадње вече измијенила текст химне; на удару и СПЦ?

ГС
Црна Гора тужи Даницу Црногорчевић: На Бадње вече измијенила текст химне; на удару и СПЦ?

Пјевачица етно и духовне музике, Даница Црногорчевић, наишла је не само на осуду јавности него и санкције државе Црне Горе јер је испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици отпевала је 6. јануара током Бадње вечери своју интерпретацију црногорске химне "Ој свијетла мајска зоро", у којој навнодно велича српски род.

Како наводе црногорски медији, Црногорчевић је кроз своју интерпретацију величала заједничку јуначку прошлост и братство Србије и Црне Горе.

Према подацима са Јутјуба, како наводе црногорски медији, аутор пројекта "Ој јунаштва свијетла зоро" је ђакон Иван Црногорчевић, њен муж.

Како наводе црногорски медији, аранжман потписују Даница Црногорчевић и Александар Ковачевић, који је, према подацима са стриминг сервиса Спотифај, и аутор текста.

Пјесма на Јутјубу има више од два милиона прегледа.

Ова верзија пјесме се, наводно, није допала многима, због чега је могуће да ће бити кажњена новчаном казном у износу од чак 20.000 евра.

Како пишу медији, пјевачица може да буде кажњена новчаном казном од 300 до 2.000 евра, док СПЦ као организатор догађаја може прекршајно одговарати казном од 1.000 до 20.000 евра.

Даница Црногорчевић истиче да се води хајка против ње

– Мени је драго што се наш народ након свега ујединио. Када су ме сви медији питали везано за то, рекла сам да не желим да дајем изјаве. То су посљедњи политички трзаји. Видјели су да њих нигдје нема и да губе конце. Ја ту химну изводим више од пет година, а они су се тек сада активирали – спремно одговара Даница за Блиц и објашњава да верзија нумера постоји још из 1863. и 1864. године.

– Та нумера је из 1863. и 1864. године. Постоје писани архивски трагови, руком писани стихови химне. Нисам ништа измислила, нити сам додала строфе. Те строфе су постојале много прије нас свих.

– Када кажу Срби у Црној Гори, то је погрешно, вјерујте ми. Зна се ко су Црногорци, то су Срби. Нема потребе да се наглашава Срби у Црној Гори. Црно Гора је једнако Србин – сматра Даница и за крај открива:

– Ту цифру од 20.000 евра су написали они који желе да направе медијску хајку. Ако ми буде стигла нека тужба, већ се народ окупио да скупља новац за мене, тако да се ја не бринем. Нема шта ту ни да се плаћа, јер они немају доказе за оно што тврде. Они знају да постоје архивски трагови, то није непознато – закључује Даница Црногорчевић

Текст прочитајте у наставку

Ој јунаштва свијетла зоро,

Мајко наша Црна Горо!

(На твојим се врлетима,

Разби сила душманима),

Једина си за слободу,

Ти остала српском роду.

Дат' ће Бог и света Мати,

Да се једном све поврати.

Ловћен нам је олтар свети,

У њега смо сви заклети.

На Ловћену Његош спава,

Најмудрија српска глава.

Ловћен ките Петровићи,

А Косово Обилићи.

Дурмиторе јел' ти жао?

Што се Ловћен опјевао.

А нека га нек' се пјева,

Заслуга је Његошева!

Ко се стиди ове пјесме,

Заиграти оро не см'је!

Ко се стиди поријекла,

Вазда рђа довијека!

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана