Црна Гора разматра отварање граница за регион

Г.С.
Црна Гора разматра отварање граница за регион

ПОДГОРИЦА - Сенад Бегић, замјеник директора Института за јавно здравље (ИЈЗ) Црне Горе, рекао је да се разматра отварање граница и услови за регион.

Бегић је на питање зашто је дозвољен улазак држављанима Русије, а не Србије, јер је слична епидемиолошка ситуација у те две земље, те како коментарише изјаву украјинског конзула што држављанима Украјине није дозвољен улазак у Црну Гору одговорио:

"Украјина ће се због боље ситуације наћи на ажурираној листи. Институт је направио методолгију која је слична са оном Европске комисије. Један од кључних параметара је број активних случајева на 100.000 становника, а други је кретање броја обољелих односно дугорочни трендови. Предлог за укључивање Русије на зелену листу је дошао од Оперативног штаба за туризам и Министарства туризма. Када се ради о региону, врло озбиљно разматрамо даље кораке када се ради о ажурирању листе. Ту не смијемо да заборавимо потенцијалне бројеве људи који би дошли у Црну Гору и о томе се мора водити рачуна. Разматрамо отварање граница и услове под којима се границе могу отворити на начин који ће минимизирати епидемиолошки ризик по грађане Црне Горе", рекао је он, а преносе Вијести.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана