Црна Гора од 1. јула уводи акцизу на сладолед

Танјуг
Foto: Image by SilviaEmilie from Pixabay

ПОДГОРИЦА- У Црној Гори ће од 1. јула бити значајно повећане акцизе на дуванске производе, алкохолна пића, а биће уведена и акциза на сладолед.

То се предвиђа Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о акцизама који је утврдила влада у четвртак „у циљу сузбијања негативних ефеката које употреба дуванских производа, алкохолних пића и производа са додатком шећера имају на здравље грађана", саопштено је из владе.

Измјенама се предлаже повећање акцизе за фино резани дуван са 45 евра по килограму на 55 евра, за други дуван за пушење са 25 евра на 35 евра по килограму, а за несагоревајући дуван, за који се акциза плаћа по килограму нето масе, предлаже се повећање на 70 одсто минималне акцизе, преноси РТЦГ.

Предложеним законом планирано је повећање акцизе на газирана пића са 25 на 35 евра по хектолитру и увођење акцизе на производе од шећера, какао и сладолед која би се плаћала у износу од 0,6 евра по килограму.

Планирано је повећање висине акцизе на пиво са пет на седам евра по запреминском садржају алкохола на хектолитар пива, као и на пенушава вина са 35 на 40 евра по хектолитру, те увођење акцизе на остала непенушава ферментисана пића од 35 еура по хектолитру.

Повећањем акцизе на дуван и дуванске производе и увођењем новог акцизног производа дошло би до повећања прихода буџета за око 16,8 милиона евра, наводи РТЦГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана