Црна Гора: Нећемо повући одлуку о протјеривању Божовића

Г.С.
Црна Гора: Нећемо повући одлуку о протјеривању Божовића

ПОДГОРИЦА - Министарство вањских послова Црне Горе неће повући своју одлуку о проглашавању амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића пресоном нон грата, саопштено је из Министарства.

Како су казали,  они, као и европски комесар Оливер Вархељи, поздрављају одлуку Владе Републике Србије да одустане од протјеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер за то није ни било разлога.

"Амбасадор Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мијешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину чак и онда када се Црна Гора грубо вријеђала и понижавала са различитих адреса у Србији, црногорски државни симболи скрнављени, а због тога реаговале и различите међународне адресе", каже се у саопштењу.

Према њиховим ријечима, "за разлику од нашег, амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету се мијешао у унутрашња питања земље у којој службује, својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини, за коју се зна шта је представљала у нашој историји. На ово му је из Министарства вањских послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. Нажалост, узалуд и без разумијевања".

Они су казали да због тога "ова Влада и ово Министарство вањских послова неће повући своју одлуку."

Они су додали да је несхватљива  изјава премијерке Србије Ане Брнабић  и да у ствари говори да је амбасадор Божовић заправо преносио и званичне ставове српске Владе, што је потврда и наставак грубог мијешања у унутрашња питања Црне Горе.

"Нажалост, комесар Вархељи је овог пута пропустио да, прије изречене сугестије, са партнерима и пријатељима у Црној Гори, са којима је много пута разговарао о тежим и деликатнијим питањима региона, барем размијени основне информације и мишљења о меритуму ствари. Вјерујемо да би и он, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумио наш однос према амбасадору који се у континуитету мијеша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема", каже се у саопштењу.

Он и тврде да је Црна Гора  у потпуности и истински посвећена регионалној сарадњи и добросусједским односима, "што представља не само стуб европске интеграције, како је истакао комесар Вархељи, већ кључни елемент наше вањске политике коју годинама промовишемо у свим билатералним и мултилатералним оквирима, што је веома добро познато нашим европским партнерима".

"Стога, чврсто смо увјерени у исправност своје одлуке, с обзиром да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи", закључено је у саопштењу МВП, пренијелу су "Вијести".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана