Црна Гора можда прва наредна чланица ЕУ из региона

Срна
Foto: gov.me

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је у доброј позицији да буде прва земља у региону која ће постати чланица ЕУ, изјавио је специјални представник ЕУ за дијалог Београд–Приштина и друга регионална питања западног Балкана Мирослав Лајчак.

Лајчак, који се на маргинама Делфи економског форума у Атини састао са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем, истакао је да је један од приоритета ЕУ европска интеграција западног Балкана.

Он је нагласио усклађеност Црне Горе са заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ, чиме, како је рекао, шаље јаку политичку поруку, са чиме треба наставити, саопштено је из црногорске Владе.

Саговорници су се сагласили да је Црна Гора важан фактор стабилности на западном Балкану, те изразили увјерење да ће се унутрашње политичке прилике стабилизовати, с циљем јачања међупартијске подршке за процес интеграције.

Лајчак је нагласио да ће ЕУ наставити да пружа подршку Црној Гори.

Кривокапић, који борави у званичној посјети Грчкој, је рекао да је задовољан због сусрета са Лајчаком и да је врло динамичан интензитет контаката са представницима ЕУ и држава чланица својеврсна потврда опредјељености Владе Црне Горе да постане будућа чланица Уније.

“Вјерујемо у процес европских интеграција и нашу европску перспективу. Влада у пуном капацитету ради на испуњавању обавеза из европске агенде како би се што прије стекли услови да Црна Гора постане пуноправна чланица”, нагласио је Кривокапић.

Кривокапић је информисао саговорника о активностима на плану борбе против корупције и организованог криминала и истакао да ће Влада бити гарант владавине права у цјелини.

“У том смислу не видимо алтернативу. Влада је одлучна да се суочи са свим изазовима како би Црна Гора у најкраћем року била спремна за чланство”, додао је Кривокапић. /крај/тб/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана