Црна Гора: Кроз Беране прошла ђурђевданска литија

Срна
Црна Гора: Кроз Беране прошла ђурђевданска литија

ПОДГОРИЦА - Вјерници Српске православне цркве присуствовали су данас у Беранама ђурђевданској литији, коју су централном улицом те општине предводили свештеници Епархије будимљанско-никшићке.

Радио Беране преноси да су се грађани спонтано окупили у централној улици уз узвике: "Не дамо светиње!".

У литији је учествовао велики број грађана, који су на тај начин жељели да прославе хришћански празник Ђурђевдан, који је и слава манастира Ђурђеви ступови, надомак Берана.

Литија је прошла упркос мјерама које је прописало Координационо тијело Владе Црне Горе за борбу против заразних болести, а којима је забрањено окупљање на отвореном.

Поводом празника Светог великомученика и побједоносца Георгија, који је слава катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке Ђурђеви ступови, јуче је служено празнично бденије са петохљебницом.

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакао је у архипастирској поруци да се права вјера види нарочито кад дођу испити попут мучеништва Светог Георгија.

Према његовим ријечима, о бројним страдањима манастира Ђурђеви ступови свједоче оштећења и гареж, који се задржао по његовим фрескама.

"Свети великомученик Георгије је помоћник и заштитник цијеле Цркве Божје, свих православних вјерника. Нека свима овај празник донесе радост, Свети Георгије нека свима буде на помоћи", поручио је епископ Јоаникије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана