Црна Гора: Изгласан Закон о животном партнерству лица истог пола

Танјуг
Црна Гора: Изгласан Закон о животном партнерству лица истог пола

ПОДГОРИЦА - Закон о животном партнерству лица истог пола изгласан је данас у Скупштини Црне Горе.

За усвајање Предлога закона о истополном партнерству била је потребна подршка 41 посланика, а он је изгласан гласовима 42 посланика, преносе подгоричке Вијести.

Из организације ЛГБТИ форум прогрес су усвајање закона оцијенили као историјски корак у борби за људска права ЛГБТИ особа у Црној Гори.

"Усвајањем Закона, који прошле године није имао потребну већину гласова, исписана је нова страница историје црногорског ЛГБТИ покрета и послата је јасна порука да грађанска већина у Црној Гори стоји уз оне који су до данас били обесправљени и невидљиви у очима закона", наводи се у саопштеју те организације.

Они су оцијенили да усвајање закона представља "несагледив помак напред" за црногорско друштво и поручили да је сада кључна његова примена у пракси.

Бојана Јокић из ЛГБТ Форум Прогрес-а осврнула се и на дешавања која посљедњих седмица потресају црногорско друштво, наводећи да је, иако је данашње гласање велика ствар за Црну Гору, "као активисткиња и грађанка забринута због ограничавања људских права и слобода којима свједочимо, а која нас подсећају да нико од нас није слободан и једнак док сви у друштву нису слободни и једнаки".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана