Црна Гора ће коначно дозволити црногорско и српско држављанство?

Г.С.
Црна Гора ће коначно дозволити црногорско и српско држављанство?

Подгорица - Након 12 година Црна Гора би коначно могла да дозволи својим грађанима двојно држављанство – црногорско и српско.

То је најавио премијер Здравко Кривокапић, а то би свакако било рјешење једног од горућих проблема у односима између двије државе.

Кривокапић је ову информацију подијелио на свом профилу на Твитеру.

Иначе, према Закону о црногорском држављанству, Црна Гора још од 2008. године не дозвољава двојно држављанство – црногорско и српско. Такав закон се тумачио на више начина: као заштита црногорског идентитета, антисрпска политика, или останак појединих политичких партија на власти тако што црногорски Срби не могу да гласају на изборима. Поготово зато што припадницима других нација у Црној Гори није забрањено двојно држављанство.

Могућност да грађани уз црногорско, могу да добију и српско држављанство представници бивше власти видјели су као опасност за пројекат “независне Црне Горе”. Тврдили су да би то могло да отежа и посао државној администрацији и да доведе до тога да у Црној Гори има више грађана са, на примјер, српским него црногорским држављанством.

Штавише, припадници бившег режима сматрали су да Црна Гора као мала држава лако може да буде жртва политичког инжењеринга и да велики број нових бирача може потпуно да промјени политичку сцену.

Ипак, до промјене власти је дошло и без промјене спорног закона. По свему судећи, управо ће промјена власти и довести до промјене Закона о црногорском држављанству, а не обрнуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана