Чланови ХДЗ-а размјењивали србомрзачке поруке, слиједе избацивања

24sata.hr
Чланови ХДЗ-а размјењивали србомрзачке поруке, слиједе избацивања

Према писању 24сата.хр најмање 15 чланова ХДЗ-а ће излетјети из странке због ширења говора мржње, али и позивања на гласање против кандидаткиње ХДЗ-а Колинде Грабар Китаровић.

ХДЗ-овци су у затвореним групама на мобилним апликацијама Вибер и ЊхатсАпп расправљали о политици, али многи су и прешли границу: “Што му фали? Метак у чело”. “Драги пријатељи, ви нисте рационални. Ви знате које би оптерећење за прорачун било затворити ту гамад. Пуно јефтинија метода је ‘леђног пливања’ низ Саву. Брзо, јефтино и еколошки освијештено”.

Ово су само неке од порука које су неки ХДЗ-овци писали у затвореним групама на мобилним апликацијама. Неки су отворено позивали да се гласа за Мирослава Шкору, а не за службену кандидата ХДЗ-а, што је противно статуту странке.

'Желимо то брзо завршити'

"Онај који је члан ХДЗ-а, гласаће за кандидата ХДЗ-а. Ко жели ићи негдје другдје, отворена су му врата", рекао је Пленковић.

Вријеђали су и Милорада Пуповца као коалицијског партнера, а било је спомињања и набијања на колац.

Како 24сата.хр сазнаје, већина оних који су откривени као такви коментатори долазе из Загреба.

Пленковић је објаснио како ће задужити жупанијске организације да такве своје чланове пошаљу на Часни суд странке. А они одлучују о избацивању. Међутим, још се није догодило да Часни суд заузме став супротан предсједништву.

"Одлука о санкцијама била је једногласна. Свима је у циљу да то обавимо брзо и да се не допусте такве поруке. Сигурно неће бити санкционисан нико ко је критиковао водство странке кроз политички став јер је то слобода говора. Али сви који су ширили мржњу и позивали на гласовање за друге кандидате морају ван. Морамо показати гдје су наше вриједности и да ти људи штете угледу странке", рекао нам је након двосатног састанка предсједништва један од чланова који је за санкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана