Чланица Европског парламента: Не дам на усташки покрет

index.hr
Чланица Европског парламента: Не дам на усташки покрет

Загреб - Чланица Европског парламента из Хрватске Ружа Томашић открила је за загребачке медије да симпатише усташе и усташки покрет, као и да је 80-их година прошлог вијека објављивала и рецитовала пјесме у славу усташког вође Анте Павелића, преноси Index

“Никад не бих дала против усташког покрета до 1941. и не одричем се обичних усташа који су се борили за Хрватску, али који нису чинили злочине. Зашто бих их се одрекла?” изјавила је Томашић у телефонском разговору за “Новости” из Загреба.

Она је додала да усташе треба одвојити од онога сто се дешавало у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата наводећи да је након доста разговора и читања књига схватила да је “усташки покрет био одговор на Шестојануарску диктатуру” краља Александра Карађорђевића.

“За вријеме Другог свјетског рата дешавало се пуно злочина. Током те четири године НДХ се одвајала од онога што је представљао усташки покрет. Апсолутно треба осудити оне који су чинили злочине на свим странама, али не одричем се обичних усташа који су се борили за свој дом”, рекла је Томашићева.

Говорећи о Анте Павелићу, она је рекла да је он био нарцисоидан и да је пуно ствари могао другачије да уради

“Није морао имати логоре, али тада је био рат. Требало је живјети у том времену”, додала је хрватска европосланица.

Лист открива да је Томашић од средине 1970-их и пресељења из Хрватске, па све до средине 1980-их, у усташкој униформи по хрватским завичајним домовима јавно рецитовала своје и туђе пјесме посвећене Анти Павелићу, усташама и Независној Држави Хрватској, као и да је пјесме објављивала у часопису Независна Држава Хрватска, који је водио Срећко Пшеничник, Павелићев зет и први човјек усташке организације Хрватски ослободилачки покрет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана