Ћирилица пред Уставним судом

Вечерње новости
Ћирилица пред Уставним судом

Загреб - Предсједник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац најавио да ће тражити оцјену уставности одлуке вуковарског Градског вијећа да се забрани ћирилица.

"Одлука Градског вијећа Вуковара о суспензији двојезичности и поништавању права тамошњих Срба на свој језик директна је посљедица ћириличне антикампање вођене посљедњих годину дана. Циљ је да се у том граду ћирилица забрани и да јој се укине статус званичног писма", рекао је Новостима предсједник Српског националног вијећа у Загребу др Милорад Пуповац.

Пуповац је говорећи о корацима које ће подузети, рекао да ће најприје да тражи оцјену уставности одлуке Градског вијећа, јер је, како каже, у супротности са Уставним законом о правима националних мањина, и њоме се крши и Устав. "Очекујемо да ће ту одлуку поништити или Влада Хрватске или Уставни суд", казао је Пуповац.

Такође, Пуповац вјерује да ће имати подршку хрватског премијера Зорана Милановића у вези са отклањањем ових "опасних промјена", као и да ће он подржати повратак ћирилице у Статут града Вуковара.

За министра ветерана Предрага Матића коме сметају ћирилична слова, Пуповац каже да би он требало да зна да су предвиђене двојезичне табле са латиничним и ћириличним натписима. "Друго, када би се свако од нас ослањао на лично ратно искуство и сопствени грч у стомаку када се присјети страдања, ми бисмо били трајни заробљеници тих догађаја од прије 20 и више година, а одлуке не бисмо доносили главом него стомаком", наводи Пуповац.

На питање да ли очекује помоћ од матице у наставку борбе за очување српског идентитета у Хрватској, Пуповац каже: "Србија овог тренутка води значајне битке о почетку преговора са ЕУ и економске ревитализације, ми је разумијемо и подржавамо". Он истиче да су положај Срба у Хрватској и будућност српске заједнице на КиМ такође мјеста гдје политика Србије треба да добије позитивне потврде. Пуповац је изразио и очекивање да ће Србија наставити активно да учествује у побољшању положаја Срба у Хрватској.

Милановић: Вуковарски статут можда ће тумачити Уставни суд

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је синоћ да постоји велика шанса да измјењени Статут града Вуковара, којим се фактички забрањује употреба ћирилице на подручју тог града, буде упућен на тумачење Уставном суду.

"Ако се неко на овакав статут буде жалио, рецимо Вијеће националне мањине, онда Министарство управе мора да поштује одређену процедуру. Велике су шансе да то на крају заврши на тумачењу на Уставном суду", рекао је Милановић за Хрватску телевизију поводом новог статута Вуковара по којем су хрватски језик и латиница службени језик и писмо у том граду.

Он је додао да је Влада морала да примјени закон који омогућава двојезичност у Вуковару.

Премијер Зоран Милановић синоћ је коментарисао и изјаву министра бранитеља Предрага Матића да би му чак донекле било подношљиво да види двојезичне табле на улазу у град када би вуковарски Срби показали барем минимум некакве грађанске и политичке лојалности.

Милановић је рекао да би његов интервју требало тумачити у цијелини и додао да је Матић "особа која је себе највише дала, не само 1991, него и у разговорима (премијера и противника ћирилице)".

Рекавши да потпуно стоји иза министра, Милановић је закључио да "зна како се осјећа, шта мисли и колико енергије улаже у суживот".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана