Цетиње: Вук Бориловић погођен са најмање пет метака, полиција објавила хронологију дешавања

Г.С.
Цетиње: Вук Бориловић погођен са најмање пет метака, полиција објавила хронологију дешавања

ПОДГОРИЦА, ЦЕТИЊЕ - Вук Бориловић, који је јуче на Цетињу у пуцњави усмртио 10 особа, има најмање пет улазних рана, показала је обдукција.

Како преносе “Вијести”, балистичари и патолози ће дати оцијену из којих оружја је Бориловић погођен и које су ране биле смртоносне.

Он је јуче у центру Цетиња убио 11 особа, међу којима и двоје малољетне дјеце, а ранио шесторо људи, а њега је усмртио један суграђанин.

Претходно је Бориловић одбио да се преда полицији, иако је био опкољен.

“Вијести” наводе и да је Бориловић имао дозволу за оружје из којег је пуцао, јер је као ловац посједовао оружни лист.

У Црној Гори почела је тродневна жалост поводом страдања грађана у Цетињу, гдје је у пуцњави убијено 11 људи, међу којима и нападач.

У складу са Одлуком коју је црногорска влада донијела синоћ на телефонској седници, дани жалости су субота, недјеља и понедјељак, 13, 14 и 15. август.

Полиција објавила хронологију дешавања на Цетињу

Управа полиције Црне Горе саопштила је шта се хронолошки дешавало на Цетињу када је Вук Бориловић починио незапамћени масакр.

Полиција је навела да је дежурна служба Одјељења безбједности Цетиње у 15.30 обавијештена од стране више грађана да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина.

“Такође, на основу до сада спроведених извиђајних радњи, укључујући и изјаве, односно прикупљена обавјештења произилази да је око 15.30 часова В.Б. (34) обавио телефонски разговор са другим лицем, чији идентитет за сада, из разлога заштите оштећених и свједока, нећемо саопштавати, а у којем је, између осталог, саопштио да је у својој кући лишио живота породицу која је код њега становала, односно двоје малољетне дјеце. Овом разговору је претходио још један разговор о чијој садржини и идентитету особа се за сада, из истих разлога, нећемо изјашњавати али који потврђују претходне наводе”, наводе из полиције.

УП наводи да су на лице мјеста хитно упућени расположиви полицајци, да су приликом доласка у близини насеља Медовина чули пуцње, вриску и галаму мјештана.

“Истовремено, видјевши их осумњичени В.Б. је употријебио ватрено оружје према полицијским службеницима који су, услијед испуњености законских услова, узвратили употребом ватреног оружја у циљу онеспособљавања нападача. Тада је од стране полицијских службеника у правцу извршиоца тешког кривичног дјела испаљено око 20 пројектила”, додаје се у саопштењу.

Истичу и да је приликом размјене ватре у овом догађају, један полицајац рањен у предјелу главе.

“До сада спроведене мјере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизмјеничне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извјештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б. Ово потврђује и изјава свједока који је телефоном разговарао са В.Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута послије телефонског разговора који је претходно водио В.Б. По изјави свједока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В.Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживијети”, пише у саопштењу.

УП појашњава да нису излазила са саопштењима за јавност “из објективних разлога”, односно све док несумњиво нису биле утврђене чињенице и посљедице у овом, за црногорске околности, незапамћеном случају.

“Вјерујемо и да је то био једини одговоран приступ, а посебно имајући у виду да би објављивање било каквих недовољно провјерених информација, а таквих је имајући у виду особеност околности било много и могле су водити негативним посљедицама. Такође, одмах по извјештавању полицијских службеника о околностима на лицу мјеста и лоцирања рањеног починиоца тешких кривичних дјела, као и блокирања дијела подручја ради заштите грађана и стварања предуслова за дјеловање тактичке јединице, отпочета је процедура ангажовања специјалне тактичке јединице (ПТЈ), а у међувремену је наступила и смрт В.Б. И даље се утврђују околности да ли је смрт наступила као посљедица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина. У том смислу, полиција има одређене податке и индиције који се провјеравају даљим полицијско – тужилачком активностима”, кажу у УП.

Управа полиције је најавила да ће сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, провјерити и сва поступања својих службеника како би мјеродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана