Чепурин: Србија може да рачуна на заштиту Русије

Срна
Чепурин: Србија може да рачуна на заштиту Русије

Београд - Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, разумијевање и заштиту, ако буде потребно, рекао је вечерас у Београду амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

Чепурин је истакао да нема много земаља у свијету које би, као Русија и Србија, током вијекова подржавале и разумијевале једна другу, које су и данас посвећене унапређењу и ширењу билатералних веза.

"Увјерен сам да ће наша сарадња постати још богатија и динамичнија", рекао је Чепурин у говору на пријему поводом државног празника Дана Русије и за опроштај поводом завршетка дипломатског мандата.

Он је истакао да је 12. јун дан када сви Руси дијеле најсвјетлија, најдубља осјећања - љубав према отаџбини, понос и одговорност за садашњост и будућност Русије.

"Цијенимо своју историју, своју традицију. Вјерујемо у срећну будућност наше земље. Чинићемо све ради тога", рекао је Чепурин.

Он је истакао да је за њега овај пријем посебан и да завршавајући свој боравак у Београду, мисли на многе српске пријатеље и другове, са којима је имао среће да се дружи по службеној дужности, али и у свакодневном животу, преноси "Спутњик".

"Бити у Србији седам година на функцији руског амбасадора одговоран је, племенит и захвалан посао. А и поучан", рекао је Чепурин.

Он је навео да је своју љубав према Србији преточио у књизи есеја о Србији и Србима, која ће бити објављена у Београду и у Москви одмах по завршетку његове мисије.

Први примјерак своје књиге на руском језику Чепурин је поклонио предсједнику Србије Александру Вучићу, за кога је рекао да је његову подршку осјећао током година службовања у Београду и да је изузетно много урадио за развој српско-руских односа.

Пријему су присуствовали Вучић, премијер Србије Ана Брнабић и министри у Влади Србије, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и Његова светост патријарх српски Иринеј.

На пријему, којем су присуствовали и представници дипломатског кора, јавног и културног живота Србије, наступио је чувени Кубањски козачки хор. 

Додик захвалио Чепурину на јачању веза између руског и српског народа

редсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је захвалност амбасадору Руске Федерације Александру Васиљевичу Чепурину, на крају његове успјешне шестогодишње дипломатске службе у Републици Србији, на свему што је учинио на јачању веза између руског и српског народа.

"Током Вашег мандата показали сте не само да сте сјајан познавалац прилика у Србији, него и у цијелом региону. Ваше велико дипломатско искуство и вјештине, као и Ваш лични ангажман, допринијели су ширењу истине о положају Срба на Косову и Метохији и БиХ, те ће те остати упамћени као истински пријатељ свих Срба", истакао је Додик.

Уз искрене жеље за добро здравље и личну срећу амбасадора Чепурина и његове породице, Додик је упутио и изразе дубоког поштовања, саопштено је из кабинета предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана