Цапак: Хрватску нећемо затварати, али ћемо ограничити изворе заразе

Танјуг
Цапак: Хрватску нећемо затварати, али ћемо ограничити изворе заразе

ЗАГРЕБ - Хрватска неће бити затворена због спречавања ширења вируса корона, привредне активности неће бити заустављене, већ ће се настојати да се на неки начин ограниче извори заразе, изјавио је директор Хрватског института за јавно здравље Крунослав Цапак.

Цапак је за РТЛ рекао да се, нажалост, епидемија проширила, али да за сада неће бити смањивања броја учесника на свадбама, на примјер.

Мада је, казао је, то увијек на столу.

Додао је да се неће затварати ноћни клубови који су такође жариште.

"Пажљиво пратимо ситуацију, тај се број смањио, а с друге стране су контроле уродиле плодом па немамо више извјештаје да се нешто негативно догађа или да се људи не држе мјера", рекао је Цапак.

Када је ријеч о маскама, које су сада обавезне само у јавном превозу и затвореном простору, Цапак каже да Штаб размишља дугорочно.

"Сад размишљамо о јесени, о другом таласу, шта нас чека када дођу и друге респираторне инфекције. Свјесни смо да ћемо морати припремити нашу популацију да ће се на јесен маске морати носити пуно шире него сада", рекао је.

Додао је да се размишља и о снимању спотова којима ће се едуковати грађани шта значи маска, како их штити од вируса, као и како се употребљава.

А, ако, како каже, та мјера не буде поштована, онда ће бити донесена одлука којом ће она постати обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана