Цапак: Хрватска обуставља вакцинацију, недостаје вакцина

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Хрватска ће морати да обустави имунизацију становништва против корона вируса, јер јој недостаје Фајзерових вакцина, рекао је данас директор ХЗЈЗ Крунослав Цапак.

"Успjећемо да вакцинишемо другом дозом све који су примили прву, али ћемо морати да обуставимо имунизацију, јер немамо довољно Фајзерових вакцина", рекао је Цапак на конференцији за новинаре Националог штаба.

Додао је да је и произвођач Модерна испоручила одређену количину вакцина, али да је Хрватска јуче обавjештена да ће се каснити са новим испорукама.

"Ми нисмо задовољни с испоруком, то је далеко од онога што смо договарали. И још нам се додатно отежава ситуација, јер су нам на почетку дали веће количине, које се сада смањују", рекао је Цапак, пренио је хрватски портал ''Индекс.хр''.

Директорка загребачке Инфективне кллинике Алемка Маркотић је рекла да није све само политика.

"То је нова вакцина и потребни су велики капацитети да се произведе велика количина. Спроводе се скупе и захтјевне контроле, оне све морају бити уредне да би вакцина била пуштена на тржиште", рекла је Маркотић.

Додала је да не постоји произвођач који има савршене све серије и то може бити један од разлога због којега ће испоруке можда каснити, пренијели су хрватски медији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана