Бранка Бакшић Митић: Помоћ Глини погођеној земљотресом - стиже преспоро

Г.С.
Бранка Бакшић Митић: Помоћ Глини погођеној земљотресом - стиже преспоро

Глина – „Четири мјесеца након разорног земљотреса на Банији, још увијек има људи који нису добили контејнере, још увијек има пуно празних, неопремљених контејнера, значи без санитарног чвора, а још више има људи који нису спојени ни на воду ни на канализацију.

По селима у којима се потрес десио, бунари су пресушили или је вода замућена, а цистерне са питком водом споро стижу. Све то иде генерално преспоро. Четири мјесеца након потреса, држава није учинила скоро ништа за те  људе”  Овим ријечима причу о стању овдје, четири мјесеца након потреса који је на трен зауставио живот на Банији, почиње Бранка Бакшић Митић, замјеник градоначелника Глине. 

Видно је Бранка разочарана реакцијом државе, надлежних институција. Каже да је прва два мјесеца било донација, али сада све слабије. Тако је само преко организације „Људи за људе” на чијем је челу управо наша саговорница,  испоручено је чак 230 контејнера становништву погођеном разорним земљотресом.

„То су потпуно опремљени контејнери”, каже Бранка. „Пазите, ви не можете никога у празан контејнер смјестити. Ви једноставно морате тим људима омогућити некакав иоле достојан живот јер су они остали без свега. Е сад, ја не знам како ће и поред свега ти људи преживјети љето. Струја се плаћа сада од првог петог. Ви у контејнеру не можете бити без климе. И то онај ко има климу. Схватате?” упитно ће наша саговорница додајући да су куће овдје једини спас.

„Ми смо преко организације Људи за људе, до сада, захваљујући људима из цијелог свијета, набавили 32 куће. То су дрвене куће, као помоћни објекти, тако да људи не губе право на обнову, али то су куће чији је рок 25 године На жалост, добар дио становништва ће у њима дочекати и крај свога живота јер се овдје ради углавном о становништву старије животне доби, преко 75 или 80 година, и док се дочека обнова, ја се бојим да ју они неће ни дочекати”, резигнирано констатује Бранка Бакшић Митић која је иначе замјеница градоначелника града Глина из реда српског народа. Подсјећа наша саговорница да се након земљотреса на Банији, један дио српског живља, поново иселио са ових крајева. Ипак, пошто их је већина и даље пријављена у Хрватској,  пуно их је задњих дана контактирало српске институције овдје у Глини са израженом жељом у повратак.

“На жалост нема довољно контејнера тренутно, али све их стављамо на списак, и вјерујте, да ћу учинити све, да кроз иницијативу - Људи за људе,  обезбиједимо контејнере или кућице, да нам се ти људи врате” истиче наша саговорница.

Не треба дуго боравити у Глини да бисте схватили да је Бранка Бакшић - жена борац. Жена пуна енергије и снаге. И воље да се стање у Глини поправи. На жалост, систем је овдје заказао, па је српско становништво погођено земљотресом било осуђено да се само бори са недаћама. Једино је управо наша саговорница била та која је подбацила леђа да би се стање поправило. И то кроз једну лијепу причу која се зове „Људи за људе”   

„То је једна иницијатива која траје ево три године. Све је кренуло, након што сам улазећи у политику, обишла терен. Тада сам видјела и схватила да у селима у околини Глине, људи још увијек немају струју и воду. То је за мене био велики шок. Толико година након рата, да још увијек немају основне услове за живот. И још да напоменем, ти људи су сви прије имали струју, сви су платили прикључак, сјекли су бандере у својој шуми, помагали израду инфраструктуре, и сада поново морају платити прикључак.

Ја сам вјерујте била огорчена, на све наше представнике манинске у Сабору. Они то једноставно нису смјели дозволити.” каже Бакшићева.  

Иначе Бранка Бакшић Митић није ни у једној странци. Нема пуно шта доброг рећи о представницима Срба у Хрватској  и политичким партијама које представљају Србе. Разочарана је каже што и овдје Срби излазе у више колона на свим, па и на предстојећим изборима. Јер их је ионако премало.  Бранка је прије четири године изабрана за замјеницу градоначелника. У политику је, каже ушла углавном на наговор људи којима је помогла. И  ту је и дан данас. Да помогне људима.

„Ја те четири године нисам сједила у уреду. Нисам спојила можда мјесец дана, јер сам стално на терену, са људима. Захваљујући управо том теренском раду, и кроз организацију - Људи за људе, сви су добили струју и воду. То је све тако добро ишло да су нас, осим из глинских села,  почели звати људи са подручја Петриње, Суње и Топуског да им помогнемо. Потрес то јесте мало успорио, али нећемо стати вели Бранка Бакшић Митић, која је прошле године добила награду Понос Хрватске, а са  свој за хумани рад награђена је и од предсједника Републике Србије, који јој је награду лично уручио.

„Збиља сам поносна на ту награду иако сам добила доста критика. Али гледајте, ако је држава Хрватска примила од државе Србије помоћ у висини од милион куна, зашто ја не бих примила од те исте државе Србије  награду за свој хуманитарни рад, јер је то нешто што је препознато на подручју цијеле бивше Југославије”, каже наша саговорница, захваливши Србији и Републици Српској на вриједним донацијама становништву погођеном катастрофалним земљотресом, на подручју Глине, преноси ЕЛТАТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана