Бранимир Главаш остаје у истражном притвору

Агенције
Бранимир Главаш остаје у истражном притвору

Загреб- Врховни суд је поновно одредио истражни затвор Бранимиру Главашу, сазнаје се на загребачком Жупанијском суду којему је послијеподне достављена та одлука.

Одлучујући у складу с упутством Уставног суда, Врховни је суд закључио да Главаш остаје у истражном затвору, који не смије трајати  дуже од 5. маја 2016. године, изјавио је портпарол Жупанијског суда Крешимир Девчић.

Уставни суд прошле седмице је дјелимично укинуо одлуку Врховног суда којом је Главаш враћен у истражни затвор и затражио да нова одлука буде донесена до 5. априла.

Главашев адвокат Вишња Дреншки Ласан тада је појаснила да је Уставни суд одлуку о Главашевом истражном затвору "вратио" Врховном суду јер у укинутом рјешењу стоји да истражни затвор може трајати до правомоћног окончања казненог поступка, али не дуже од казне на коју Главаш неправоснажно осуђен, а то је 10 година.

"То би значило да Главаш годинама може бити у истражном затвору, што је немогуће јер постоје границе његовог максималног трајања",  нагласила је Дреншки Ласан.

Додала је и да је Уставни суд навео како Врховни суд, приликом новог одлучивања, мора водити рачуна о пракси Еуропског суда за људска права, посебно јер је ријеч о случају какав још није забиљежен у хрватском правосуђу.

Главаш је у истражном затвору у Реметинцу од 5. марта, када је почео и штрајк глађу. Због нарушеног здравственог стања у недјељу послијеподне, 29. марта, је превезен у затворску болницу, гдје ће бити задржан, објављено је јуче на његовој службеној Фацебоок страници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана