Бивши функционер СФРЈ Бранко Мамула преминуо у 101.години

Танјуг
Бивши функционер СФРЈ Бранко Мамула преминуо у 101.години

ПОДГОРИЦА - Један од најзначајнијих војно-политичких руководилаца бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југослевије, адмирал флоте Југословенске Ратне Морнарице у пензији Бранко Мамула, преминуо је синоћ у 101.години у Тивту.

Мамула је био једна од најмаркантнијих личности које су учествовале у формирању и развоју некадашње „Титове Југославије“, од Другог свјетског рата до крвавог распада СФРЈ у грађанским ратовима почетком деведесетих, пишу подгоричке Вијести.

Рођен је 30. маја 1921. у селу Славско Поље на Кордуну у Хрватској.

Учесник је Народноослободилачког рата и носилац Партизанске споменице 1941.

Након рата, обављао је високе дужности у Флоти Југословенске ратне морнарице, односно Војнопоморском школском центру, као и Петој поморској зони ЈРМ која је контролисала Сјеверни Јадран, а потом је обављао дужности у Главној политичкој управи Министарства народне одбране, али је одбио захтјев да преузме дужност начелника Управе државне безбједности за област Хрватског приморја и Истре.

У јуну 1979. постављен је на дужност начелника Генералштаба ЈНА на којој остаје до маја 1982. када је именован за савезног секретара (министра) за народну одбрану коју је обављао до пензионисања у највишем морнаричком чину - адмирал флоте, 1988. године.

Мамула је носилац 11 југословенских високих одликовања и 10 других високих ордена којима су га одликовале Пољска, Судан, Италија, Француска, Индонезија, Непал, Тунис, Грчка, Аустрија и Јордан.

Добитник је и више спомен-медаља у СФРЈ, СССР, Руској Федерацији и Црној Гори.

Мамула ће бити сахрањен данас на градском гробљу Брдишта у Тивту.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана