Бивша ОВК тражи почаст за терористе

Агенције
Бивша ОВК тражи почаст за терористе

Скопље - Организације ветерана бивше терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) затражиле су јуче да погинули у сукобима у Куманову 9. и 10. маја буду сахрањени уз војне почасти и о трошку косовског буџета.

У министарству безбједносних снага Косова нису дали јасан одговор на те захтјеве. Међутим, независно од одлуке власти, сахрана неће бити обављена без почасти пошто су се организације ветерана мобилисале да организују заједничку сахрану за свих девет убијених. Они планирају да поднесу захтјев министарству да буду обезбијеђене војне почасти током сахране. И под условом да добију негативан одговор, ветерани планирају да обуку своје униформе ОВК чиме би, по њиховом мишљењу, сахрана ипак била уз војне почасти.

- Ми имамо ветеране који ће обући своје униформе и без почасти их нећемо сахранити - рекао је Авдиљ Мушкољај, предсједник једног удружења ветерана.

Према његовим ријечима, они који су убијени у Куманову су ветерани пошто су учествовали у три рата, на Косову, у Македонији и на југу Србије. Македонске власти саопштиле су да су у Куманову уништиле најопаснију терористичку групу у региону која је планирала нападе и дестабилизацију државе. У сукобу наоружаних Албанаца и македонске полиције у Куманову убијено је осам полицајаца и 14 терориста.

Посланици Европског парламента расправљали су у Стразбуру о актуелној ситуацији у Македонији те рекли да су забринути због кризе у тој земљи и позвали Европски парламент да подржи Македонију на путу ка ЕУ.

Посланици Европског парламента Арно Денжан и Едуард Кукан оцијенили су да је садашња безбједносна и политичка ситуација у Македонији посљедица дугог одгађања почетка преговора о придружењу те државе ЕУ.

- Македонија је кандидат за чланство у ЕУ од 2005. Десет година касније преговори још нису отворени. Изазови са којима се суочавамо у Македонији углавном проистичу из овог проблема - навео је Денжан.

Словачки посланик је рекао да напад у Куманову само истиче потребу да проблем буде ријешен отварањем преговора са ЕУ.

- Трагични догађаји у Куманову само наглашавају потребу за Европу да ријеши ова питања. Европа је озбиљно одговорна у вези са овим питањем - навео је Кукан.

У Македонији су протеклих дана протестовале присталице опозиције, тражећи смјену премијера Николе Груевског, као и присталице Владе које кампују већ трећи дан испред Собрања.

Тијела погинулих преузима Приштина

Македонске власти предале су Приштини тијела деветорице косовских Албанаца који су погинули прије двије седмице у сукобима са полицијом у Куманову. Међу њима су и тијела двојице вођа те групе, Мирсада Ндрецаја “команданта NATO-а” и Бега Ризаја “команданта Бегуа”. Македонско тужилаштво дозволило је да тијела буду пребачена у Приштину пошто је завршена обдукција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана