Берош: Крах система је немогуће предвидjети, али је он могућ

Танјуг
Берош: Крах система је немогуће предвидjети, али је он могућ

ЗАГРЕБ- Хрватски министар здравља Вили Берош коментарисао је данашњу погоршану епидемиолошку ситуацију и истакако да крах здравственог система није могуће предвидjети, не искључујући притом могућност да се он догоди.

"Број новозаражених расте, број у болницама расте, наша одговорност је та која може допринети смањену. Ми ћемо направити све да функционише што дуже, што боље. Не можемо предвидети крах, он је могућ, а ја ћу направити све да се омогући максимално добро функционисање у овом тренутку", рекао је Берош новинарима.

Хрватска је данас забиљежила рекордних више од 2.300 новозаражених и 23 преминула пацијента, па Берош апелује на све, и љекаре у пензији, да се укључе.

Додао је да се већ јавио велики број пензионисаних љекара и студената.

На питање да ли држава има план када је крајњи тренутак за закључавање, Берош каже да план постоји, али да све зависи од више факора.

"Видимо да многе околне земље уводе локдаун и полицијски час, али не видимо да то засад доводи до неког учинка", рекао је Берош.

Министар је критиковао породичне љекаре да не обавјештавају ни особе које су заражене, ни контакте.

"С обзиром на то да је и СЗО објавио да је потрага контаката, тзв. contact tracking, једна од најефикаснијих метода, потребно је да се сви ангажујемо. Знамо и сами да су капацитети епидемиолога ограничени. Молим и апелујем да се запошљавају нови људи, то се и ради", рекао је Берош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана