Бећировић: Ђукановић и његов ДПС дефинитивно одлазе, то је добро за регион

Танјуг
Бећировић: Ђукановић и његов ДПС дефинитивно одлазе, то је добро за регион

ЉУБЉАНА- Директор Међународног Института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Зијад Бећировић изјавио је данас да су резултати првог круга предсједничких избора у Црној Гори показали да Мило Ђукановић и његов ДПС дефинитивно одлазе са политичке сцене Црне Горе, коју су креирали више од 30 година.

Бећировић је у изјави за Танјуг рекао да је резултат био очекиван, јер су промјене присутне од 2020. године, када је дошло до побједе „антиђукановићевог и антирежимског“ блока.

Како је рекао, јучерашњи резултат је био исти као резултат за поновљене изборе у граду Подгорици, односно побиједио је „антирежимски блок“, а запажен резултат је имао Покрет Европа сад из кога долази и другопласирани кандидат у првом кругу Јаков Милатовић.

-То је добра вест и за Црну Гору и за регион, поготово што се често наглашавало да је Црна Гора под страним утицајем, да постоје одређени утицаји. Они сигурно постоје, али најопаснији за Црну Гору је Ђукановићев утицај, тако да је други круг избора 2. априла шанса да се за вјеки вјекова Црна Гора реши Ђукановића и његовог ДПС-а и да прилика новим демократским снагама да воде и креирају будућност Црне Горе -, рекао је Бећировић.

Опасност од Ђукановића у другом изборном кругу види у високој излазности и могућег довођења, како каже, резервних бирача.

-Он (Ђукановић) планира да доведе 25.000 резервних бирача из иностранства, пре свега Бошњака и Албанаца. Ту је важан опрез да се заувек закључи са режимом Мила Ђукановића - рекао је Бећировић. На питање да ли мисли да ће ванредни парламентарни избори бити одржани 11. јуна и да ли ће се након њих формирати нека нова коалиција, Бећировић каже да постоји шанса за нове коалиције.

-Тренд међу бирачким телом је такав да показује да су две трећине грађана за демократске промене, док је трећнина у суштини прођукановићев блок који жели да Црна Гора настави старим путем. Показало се за 33 године Ђукановићеве владавине шта је Црна Гора и шта је све остварила. Они и не смеју добити неку нову шансу јер је било 33 године пропуштених шанси - рекао је он.

Сматра и да прије избора у јуну постоји могућност да дође до реконструкције владе, што је поприлично необична појава, али се, каже, очекује повратак премијера Дритана Абазовића из Вашингтона који тамо иде 21. марта.

-Тако да ћемо после тога знати редослед политичких дешавања у Црној Гори - закључио је Бећировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана