Бајденових пет прекаљених дипломата за западни Балкан

Танјуг
Бајденових пет прекаљених дипломата за западни Балкан

БЕОГРАД - Према томе ко чини петорку коју је председник САД Џозеф Бајден делегирао да се у наредном периоду бави земљама Балкана, Вашингтон има веома озбиљне намјере на овим просторима у наредном периоду, пише Блиц.

Бајденових “пет специјалаца” су Габријел Ескобар, Кристофер Хил, Џефри Ховениер, Мајкл Марфи и Џејмс О Брајен, од којих ће се неки регионом бавити као амбасадори, неки као специјални изасланици Стејт департмента, али им је свима заједничко то што су прекаљене дипломате, енергичног наступа, Балкан познају практично као свој џеп и сви говоре српски, пише Блиц.

Ријеч је о дипломатама врло активним у региону деведесетих, а колико добро знају Балкан свједочи да су двојица учествовала у успостављању рада нове амбасаде САД у Србији након петооктобарских промјена, двојица су били учесници преговора у Рамбујеу, а један је писао текст Дејтонског споразума.

За изасланика Стејт Департмента за западни Балкан постављен је Габриел Ескобар, који важи за дипломату енергичног приступа, о чеми свједочи чињеница да је он чим је избила криза између Београда и Приштине због увођења реципроцитетета за регистарске таблице, одлетио у Брисел и тамо учествовао у склапању договора и склањању барикада са административних прелаза.

Како Блиц пише, биографија му је живописна, био је замјеник шефа мисије у Амбасади САД у Београду у августу 2019. године, а до доласка амбасадора Ентонија Гофрија био је отправник послова.

Послије петоокобарских промена био је (2001. године) шеф политичког одјељења одмах након што су САД поново отврориле амбасаду, а на простору бивше Југославије је од 1998. до 2001. био на позицији шефа кабинета у канцеларији високог представника у Бањалуци, па замјеник шефа дипломатског тима за везу у Подгорици.

Ескобар ће, што се тиче Србије, радити раме уз раме са Кристофером Хилом, којег је Бајден недавно именовао за амбасадора у Србији, а његов долазак се очекује слиједеће године. Блиц наводи да га називају дипломатском звијездом и човјеком који би могао да убрза распетљавање косовског чвора.

Хил се практично “враћа на мјесто злочина”, пошто му је прва служба била управо Београд, а био је близак сарадник Ричарда Холбрука и члан његовог тима и учесник преговора у Дејтону и Рамбујеу, као и специјални изасланик за Косово (од 1998. до 1999.), амбасадор у Македонији и шеф тима за преговоре са Сјеверном Корејом.

Описан је као “шатл-дипломата” који је “хитао тамо-вамо између Београда и Приштине”, и као човјек од највећег повјерења Ричарда Холбрука, којем је помагао још у смиривању сукоба у БиХ.

Док Хил буде службовао у Београду, његов колега Џефри Ховениер биће у Приштини, а наводи се да је и он “специјалац за Балкан”, а у Приштину долази из Турске, гдје је тренутно замјеник шефа мисије при амбасади САД.

Радио је у амбасадама у Грчкој, Хрватској, Турској, а готово да нема земље на западном Балкану у чија дешавања није био укључен бар на неки начин. Био је учесник преговора у Рамбујеу као члан тима Мартија Ахтисарија.

Помогао је, баш као и Ескобар, поновном отварању Амбасаде у Београду у децембру 2000. након поновног успостављања дипломатских односа између САД и СРЈ, а касније је био и на челу привремене канцеларије амбасаде САД у јужној Србији, чији је посао био да надгледа албанску побуну у такозваној прешевској долини, а од Хашима Тачија је 2018. године добио орден поводом десете годишњице самопроглашења независности Косова.

Блиц пише да је он у Комитету за спољне послове Сената САД најавио да ће радити на подржавању дијалога уз посредовање ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије, који би, како је тада цитирао Бајдена, требало да буде усредсређен на узајамно признавање.

Баш попут Ховениера и Мајкл Марфи, нови амбасадор САД у Босни и Херцеговини ветеран је америчке службе за спољне послове и има 29 година искуства у међународној политици, а тренутно служи као замјеник помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања.

За њега се наводи да Балкан познаје врло добро, пошто је био на високим позицијама у Сарајеву, као политички савјетник у америчкој амбасади (од 2006. до 2009.) и Приштини, гдје је обављао дужност замјеника шефа мисије у амбасади САД (од 2009. до 2012. ).

Уз то радио је у Лондону, Јаундеу у Камерону и Лагосу у Нигерији, а у Вашингтону је био службеник за Бугарску и Сјеверноатлантски савез и Шеф кабинета генералног директора спољне службе.

Као посљедњег, али не и најмање важног у овој екипи Блиц наводи Џејмса О`Брајена, који је номинован за координатора за политику санкција америчког Стејт департмента.

Он важи за кључног америчког човјека у састављању Дејтонског мировног споразума, односно њему се приписује да је написао босанскохерцеговачки Устав, који је заправо Анекс IV у мировном споразуму.

Од 1989. до 2001. био је виши савjетник државне секретарке Медлин Олбрајт, као први замjеник директора за планирање политика и предсjедников изасланик за Балкан.

У Клинтоновим владама (од 1993. до 2001.) радио је у Стејт департменту, са фокусом на бившу Југославију и ратне злочине, али и као специјални предсjедницки представник за питања талаца док је у Бијелој кући службовао Барак Обама, а тренутно је на функцији потпредсједника међународне саветодавне групације “Олбрајт Стоунбриџ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана