Амфилохије: Они који су надахнути духом убица Архиђакона Стефана, прогоне данас Цркву у Црној Гори

ГС
Амфилохије: Они који су надахнути духом убица Архиђакона Стефана, прогоне данас Цркву у Црној Гори

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да они који су надахнути духом убица Архиђакона Стефана, прогоне данас Цркву у Црној Гори.

Митрополит је током бесједе послије литургије у цркви Светог Спаса на Топлој у Херцег Новом рекао да заштитник Херцег Новог, Свети Стефан, каменован и убијан, видјевши славу Божију, није осуђивао своје убице, већ се као Господ на крсту молио за своје непријатеље.

- Тако то иде до данас, они који су Црква, који су изабраници Божији, они су гоњени и прогоњени кроз сву историју - рекао је и осврнуо се на страдање народа Божијег у двадесетом вијеку, нарочито у Русији на челу са Светим страстотерпцима Романовима који су страдали невини иако се Цар Николај одрекао власти и повукао.

Осврнуо се и на страдање Цркве и кроз претварање Свете Софије у Цариграду у џамију и рекао да је и сами Бог, Алах, показао да је ово неправда, тако што је човјек који је први служио у њој, доживио срчани удар.

Такође је рекао да исто то вријеме гоњења хришћана, нарочито у антиохијској Патријаршији у Азији наставља се у читавом двадесетом вијеку, а и данас, у Малој Азији где хоће да затру сјеме хришћанско.

- То се наставља нажалост и код нас овдје у Црној Гори. Они који су надахнути духом убица Архиђакона Стефана, они данас Цркву Божију, Цркву Христову, прогоне овдје у Црној Гори, која је сва утемељена на хришћанској вјери православној. Ево, поново се повампирили гонитељи Цркве и доносе безбожне законе отимајући оно што припада Цркви Божијој Светосавској, што су задужбинари кроз вијекове градили за Цркву и за народ Божији - рекао је Амфилохије, објављено је на сајту Митрополије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана