Амфилохије: Литије су чудо Божије и украс Црне Горе и Европе

Срна
Амфилохије: Литије су чудо Божије и украс Црне Горе и Европе

ПЉЕВЉА - Молебан у Цркви Свете Петке у Пљевљима и молитвени ход за одбрану светиња Српске православне цркве /СПЦ/ вечерас је предводио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије у пратњи Његовог преосвештенства епископа милешевског Атанасија и свештенства.

Митрополит Амфилохије истакао је да су ове литије чудо Божије које украшава Црну Гору и Европу.

“Црква је на распећу од времена Христовог. Није ли сам Господ рекао: жАко Мене гонише и вас ће гонитиж. Тако се наставља кроз вијекове гоњење Христа, вјере Његове и имена Божијег”, рекао је владика Амфилохије, који је након 11 година посјетио Пљевља.

Он је поручио да ће овај ход и литије Христове дуго трајати, преносе црногорски медији.

“Ово су литије Божије љубави, доброте и мудрости које призивају на правду све који у неправди живе и доносе овакве неправедне и лажне законе”, рекао је митрополит Амфилохије.

Црногорска Скупштина усвојила је 27. децембра прошле године Закон о слободи вјероиповијести које представља удар на СПЦ у Црној Гори, јер представља основ да држава отме црквену имовину и односи се на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.

Од тада се широм општина и градова у Црној Гори, као и Србији и Републици Српској, одржавају молебани и литије у знак противљења спорном закону. 

Стојановић: Само чудо Божије окупља бројни народ у одбрани светиња

У Херцег Новом вечерас је служен молебан у Цркви Вазнесења Господњег на Топлој, а потом је услиједила литија ка Цркви Светог архангела Михаила на Белависти.
Ђакон Урош Стојановић из Цркве Покрова Пресвете Богородице у Београду рекао је, обраћајући се вјерницима, да је само Божије могло да окупи оволики народ за одбрану светиња.

“У народу живи светосавски дух и премда су Турци спалили мошти Светог Саве, нису могли да униште душу народа”, истакао је ђакон Стојановић.

Он је нагласио да је Христос тај који окупља вјернике на молебанима и литијама широм Црне Горе, Србије и Републике Српске у знак подршке одбрани светиња Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори.

“Један смо народ били и увек ћемо бити. Истрајаћемо ако се будемо уздали у Бога, не у људе. Победићемо молитвом у души и срцу и Бог ће увек притећи у помоћ и показати пут”, рекао је ђакон Стојановић.

Парох цетињски Игор Балабан у бесједи пред Црквом Светог Архангела Михаила поручио је окупљеном народу треба да остане вјеран Богу и својим светињама.

“Бројне су државе биле окупаторске, непријатељске, али ниједна није тражила наше цркве. Сад, када имамо нашу државу, у којој смо ваљда сви свак на своме, за коју су наши дједови проливали крв, да дочекамо да нам одузима цркве.! Не дамо светиње”, поручио је отац Балабан.

Он је нагласио да ниједна нација, држава, идеологија на свијету није вриједна светиње, додавши да вјерни народ није против државе него за ову државу коју воли и да се зато окупља на литијама, преносе црногорски медији.

“Никакво зло не желимо, већ само добро и држави и сваком грађанину”, рекао је отац Балабан.

Молитвени ход биће одржан и у недјељу, 23. фебруара, а све локалне литије тог дана сабраће се пред манастиром Савина гдје ће бесједити професор Богословије Свети Петар Дабробосански из Фоче Дарко Ђого.

Црногорска Скупштина усвојила је 27. децембра прошле године Закон о слободи вјероиповијести које представља удар на СПЦ у Црној Гори, јер представља основ да држава отме црквену имовину и односи се на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.

Од тада се широм општина и градова у Црној Гори, као и Србији и Републици Српској, одржавају молебани и литије у знак противљења спорном закону. 

Владика Димитрије: Ми не рушимо, већ градимо боље друштво

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Димитрије рекао је вечерас у Подгорици да су литије у Црној Гори израз врхунске бриге за Бога и Божије и људе и људскост и према држави и према друштву.
“По уму и срцу ми је једна мисао Достојевског, а рекао је да ће љепота спасити свијет. И кад гледам све ово пто се данас догађа у Црној Гори та мисао се потврђује. Мислио сам да је она пренаглашена, али сам погријешио јер врхунска љепота је лик нашега Господа и његова жртва. Сваки човјек је љепота која ће спасити свијет који живи за будућност ове дјеце”, рекао је владика Димитрије.

Он је у обраћању вјерницима испред храма Христовог Васкрсења, по завршетку молитвене литије центром Подгорице у пратњи неколико десетина хиљада вјерног народа, истакао да су у литијама сабрани да покажу да их се тиче и да их је брига и да нису равнодушни.

Владика Димитрије је рекао и да су литије израз бриге за Бога и људскост и према свијету и према држави.

“Зато смо дужни и одговорни да пазимо ову тајну и да не дозволимо овима који нас клеветају да нешто рушимо, али ми ништа не рушимо, него градимо и градимо наша срца и градимо друштво у којем живимо”, истакао је епископ захумско-херцеговачки.

Подгорички парох отац Предраг Шћепановић похвалио је народ који већ два мјесеца долази на литије и додао да је, осим епископа Димитрија, у Подгорици и архимандрит Сергије из Чикага.

Отац Шћепановић је обавијестио присутне да је у главни град Црне Горе стигао и отац Предраг Поповић и десеторо вјерника из Велике Плане, који су пјешачили 12 дана до Подгорице.

Свештенство је, као и током претходних литија, позвало грађане да не носе политичка обиљежја.

Литија је протекла у мирној и достојанственој атмосфери, а ово је осма седмица од када се служе молебани Богородици и молитвене литије у Подгорици од усвајања Закона о слободи вјероисповијести којем су се Српска православна црква и вјерници у Црној Гори оштро успротивили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана