Америчка агенција: Хрватска неће увести евро прије 2025.

ГС
Foto: Илустрација

Фундаментални показатељи земаља централне и источне Европе (ЦИЕ) остају стабилни што ће се рефлектовати на рејтинге у наредних 12 до 18 мјесеци, оцјењује америчка рејтинг агенција Мудис (Moody’s).

Агенција истиче да изгледи за раст ЦИЕ у средњем року остају снажни након очекиваног опоравка од пандемије у 2021, будући да је овај регион мање изложен дуготрајној штети од посљедица ковида-19 од већине еврозоне, а профитираће од повећаног а јефтиног финансирања Европске уније, преноси Пословни дневник.

Мада су нивои јавног дуга и буџетског дефицита снажно порасли у 2020, многима ће претходно сређивање јавних финансија и већи фискални простор пружити отпорност у односу на друге глобалне играче у погледу кредитне способности.

Међу њима су Хрватска и Бугарска којима је у новембру, након уласка у европски Механизам девизних курсева (ERM II) повећан рејтинг на Ба1 са стабилним изгледима за Хрватску, а за Бугарску на Баа1 уз стабилне изгледе.

"Мада не очекујемо да ће Бугарска а ни Хрватска увести евро прије 2025., чланство у ERM II оснажује кредибилитет бугарског валутног одбора те хрватски управљани флуктуирајући курс према евру смањујући валутни ризик обје земље", наводи Мудис.

Упркос програмима масовне вакцинације, расплет здравствене кризе је неизвјестан што представља ризике по раст у 2021. Слабији опоравак од очекиваног или нова рецесија могли би да угрозе јавне финансије и досадашњу отпорност банака и да потенцијално изазову политичке притиске у региону ЦИЕ, сматра Мудис, а преноси Пословни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана